Hamilelik Döneminde Hangi Testler Yapılır

Hamilelik Döneminde Hangi Testler Yapılır
Hamilelik Döneminde Hangi Testler Yapılır

Sayfamızda Hamilelik Döneminde Yapılması Gereken Testler Nelerdir, Hamilelik döneminde hangi testler yapılır?  konuları hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulabileceksiniz.

Kadınların sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek için hamilelik öncesinde ve sırasında yaptıracağı birçok test vardır. Bu nedenle çocuk sahibi olmaya karar verdiğinizde ilk önce yapmanız gereken şeylerden bir tanesi bir kadın hastalıkları uzmanı ile görüşmeniz, hamilelik süreci hakkında bilgi almanız ve hamileliğinizi sağlıklı bir şekilde yürütmeniz açısından hem siz hem de için önem arz etmektedir. İşte Hamilelik Döneminde Hangi Testler Yapılır detaylar…

Hamilelik Döneminde Hangi Testler Yapılır

Hamilelik döneminin başladığı andan itibaren doktorunuz tarafından yaptırılması tavsiye edilen ve zorunlu olan bazı testler vardır. Bu testlerden bazıları;

Kan grupları tahlili: Rh uyuşmazlığı (Kan Uyuşmazlığı)

İdrar tahlili: İdrar yolu iltihabı, böbrek taşı-kum tespiti için, şeker tespitiyle şeker hastalığı tayini, Protein tespiti ile Preeklampsi (Gebelikte yüksek tansiyonla, idrarda protein olması. Vücutta özellikle ellerde ve yüzde şişme ile belirti veren önemli hastalık) tespit edilir.

Enfeksiyon Tarama Testleri: Bebekte anomali yapabilecek hastalıkların gebelikten önce geçirilip geçirilmediği öğrenilir.

Ultrason ile: Dış gebelik, çocuğun gelişimi, düşük tehdidi tespit edilir.

Şeker Yükleme Testi: Gebelikte şeker hastalığının olup olmadığı öğrenilebilir.

Hamilelikte Hangi Test Ne Zaman Yaptırılmalı?

11-14 Haftalar da Yaptırılacak Testler

Hamileliğin ilk 14 haftası veya ilk 3 ayı “birinci trimester” olarak tanımlanmaktadır. Gebeliğin 11. Haftasından sonra ultrason muayenesinde bebeğin ense kalınlığı (NT) ölçülmektedir. Burada iki test yaptırılmaktadır. Amaç bebeğin ense kalınlığına bakılarak down sendromlu olma riski taşıyıp taşımadığını belirlemektedir.

16-20. Haftalar da Yaptırılacak Testler

Gebeliğin ikinci 3 ayı “ikinci trimester” olarak adlandırılır. Genellikle ikili kombine test yapmayan kişilere down sendromu riskini ölçmek için uygulanmaktadır. Bu haftalar arasında üçlü test veya dörtlü test yapılır. 18-22 haftalar da ayrıntılı ultrason, uterin arter Doppler kan akımı ölçümleri, 35 yaş üzeri gebelere amniosentez, kalpte anormali şüphesi olan hamilelerde 20-24. haftalarda fetal ekokardiyografi, 24-28. haftalar da Glukoz testleri, tam kan sayımı, tam idrar tahlili, yapabiliyor. Eğer üçlü veya dörtlü test sonucu riskli gelirse, amniosentez yapılarak bebekten su alınması suretiyle daha ileri inceleme yapılabilir.

24-28 Haftalarda Yaptırılacak Testler

Hamileliğin üçüncü ayı “üçüncü trimister” olarak kabul ediliyor. 50 gr glukoz yükleme testi (şekerli su testi) bu haftalar arasında yapılır. Test sonucu 140’dan yüksek olursa 100 gr OGTT testi yapılmalıdır. Anne ve baba arasında kan uyuşmazlığı varsa 28.haftada IDC (Inderekt Coombs Testi) yapılır. Test negatif çıkarsa anne-bebek arasında kan uyuşmazlığına bağlı etkilenme olmadığını gösterir. Bu durumda kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır.

35-37. Haftalar Yaptırılacak Testler

Bu haftalar arasında annede Grup B Streptokok (bakteri) taraması çok önemlidir. Gebeliğin özellikle son haftalarında, bebeğin sıkıntıda olduğundan şüphe duyulduğunda ve gün aşımında (günün geçmesi) NST (Non Stress Test) çekilir. Biyofizik profili NST’ye ek olarak yapılan ve bebeğin durumunu değerlendirmeyi sağlayan başka bir test uygulanır. Bebek ile ilgili bazı riskli durumlar saplantığında ise ileri değerlendirme için doppler ultrasonografi ölçümü yapılır. Dr. Gamze Baykan

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Hamilelik Döneminde Hangi Testler Yapılır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!