Nasıl Yazılımcı Olunur, Yazılıma Nasıl Başlanır

Yazılıma Nasıl Başlanır
Yazılıma Nasıl Başlanır

Yazılım konusu derya deniz bir konu olmakla beraber yazılıma nereden başlanır? sorusu da bir o kadar önem arz etmektedir. Bazı insanlar hayallerinin peşinden gitmeyi severler. Ancak bunu nasıl hangi yöntemle yapacakları ve nereden başlanılması gerektiği konusunda kimi zaman tereddüt yaşarlar. Sizlere hazırladığımız Yazılıma Nereden Başlanır konulu içeriğimiz de sorunuzun cevabını en basit ve anlaşılır şekliyle sizlere anlatmaya gayret ettik.

Yazılım Nedir?

Yazılım, bilgisayarları çalıştırmak ve belirli görevleri yerine getirmek için kullanılan bir dizi talimat, veri veya programdır. Bir bilgisayarın fiziksel yönlerini tanımlayan donanımın aksine, yazılım, bir cihazda çalışan uygulamalara, komut dosyalarına ve programlara atıfta bulunmak için kullanılan genel bir terimdir.

Yazılım genellikle kategorilere ayrılır. Uygulama yazılımı; Bir ihtiyacı veya ihtiyacı karşılayan, kullanıcı tarafından indirilen programları ifade eder. Uygulama örnekleri arasında ofis programları, veritabanı programları, web tarayıcıları, kelime işlemcileri, yazılım geliştirme araçları, görüntü düzenleyicileri ve iletişim platformları bulunur.

yazılıma nasıl başlanır, nasıl yazılımcı olunur
nasıl yazılımcı olunur

Sistem yazılımı; İşletim sistemlerini ve uygulama yazılımını destekleyen tüm programları içerir. Bir bilgisayarın donanım ve uygulama programlarını çalıştırmak için tasarlanmış bir tür bilgisayar programıdır. Sistem yazılımı, donanım ve yazılımın faaliyetlerini ve işlevlerini koordine eder. Ek olarak, bilgisayar donanımının işlemlerini kontrol eder ve diğer tüm yazılım türlerinin çalışabileceği bir ortam veya platform sağlar.

Yazılıma Nasıl Başlanır?

Yazılımın derin dünyasına girmeden önce mutlaka bir karar vermeniz gerekecek. Çünkü yazılıma başlayan çoğu kişilerin başladıktan bir süre sonra bıraktığını “Ben bu kadar zor olduğunu bilmiyordum” dediğini çoğu kez şahit olmuşuzdur. Eğer yazılımı severek yapacaksak, ya da yazılımla işi ile uğraşırken kısa zamanda maddi getiri beklenti içinde değilsek “Merhaba Dünya” komutuyla yazılıma başlayabiliriz:)

Yazılıma ayrıntılı bir şekilde kategorize etmek istemediğimden iki konu üzerinden yazıma devam edeceğim. Bu sizin daha basit, hızlı ve kafanız karışmadan karar vermenizi sağlayacaktır. Yazılımcı olmak isteyen kişilerin önüne ilk başta çıkacağı iki terim olacaktır Backend ve Frontend. Peki Bunlar nedir ve ne anlama gelir? İşte detaylar

Back-End Nedir?

Back-end son kullanıcının görmediği yazılım kısmını ifade eder. Bu mimariyi kodlayan yazılımcıya da Back-end Developer denmektedir.  Yani amiyane tabirle işin mutfak kısmıdır. Daha çok teknik bilgi, algoritma bilgisi ve sabır isteyen bir taraftır. Back-end tarafında hangi programlama dilleri kullanılır? derseniz Back-end sık sık Java, JavaScript, Swift, Python, DynamoDB, MongoDB, nodeJS, MySQL, MapReduce gibi teknolojilerle birlikte anılır.

Front-End Nedir?

Front-End direkt etkileşime geçtiğiniz ve gözünüzle görebildiğiniz her sayfa için renk, fon ve diğer tüm stilleri oluşturan kısımdır. Yani amiyane tabirle inşaatın boya kısmıdır. Bu yapıyı oluşturan yazılımcıya da Front-End Developer denilmektedir. Front-End tarafında web projeleri tasarlamak sizin hayal dünyanıza kalmış bir şeydir. Front-end tarafında hangi programlama dilleri kullanılır? derseniz HTML, CSS, JavaScript, jQuery, React, Angular, Swift gibi birbirinden farklı teknolojiler işin içine girer.

Proglama Dilleri Neden Önemlidir?

Bir programlama dilini öğrenmek İnternette gördüğünüz bir şeyin arka planda nasıl meydana geldiğini görmenizi sağlar. Arabanızın nasıl bir mekanizmayla ve ne amaçla çalıştığını bilmek gibidir. Biraz gayretle Twitter, Facebook, Candy Crush uygulamaları gibi siz de kendi uygulamanızı programlayabilir hale gelebilirsiniz.

yazılım nedir

Her dil de olduğu gibi programlama dillerinin özellikleri ve yetenekleri mevcuttur. Bu yüzden yazılıma başlamaya karar verdikten sonra hangi dili öğreneceğiniz önem arz etmektedir. Çünkü yapacağınız uygulamalar veya projeleri öğrendiğiniz dilde yapmanız gerekecektir. Örneğin PHP ile bir web projesi yaparken Swift dili ile IOS uygulamaları yapabileceksiniz.

Bu açıdan baktığınızda yazılım dünyasında birçok programlama dili mevcut olduğundan hangi dili öğrenmeniz gerektiğini bulup çalışmaya başlamanız lazım. Burada şu konuya dikkat çekmek isterim ki herkes her dili öğrenebilir burada herhangi bir sakınca yok ama benim tavsiyem bir dili çok iyi öğrenmeniz. Yazılım sektöründe her ne kadar şirketler her şeyi bilen software arasa da bir dili en iyi şekilde bilip projeler üreten yazılımcının her zaman bir adım önde olduğunu söyleyebilirim.

Bir programlama dili nasıl öğrenilir?

Programlama dillerini öğrenmek öncelikle özveri ve pratik gerektirir, yani kod yazmadan programcı olamazsınız. Alt yapınız yoksa mutlaka Bilgisayar Bilimi ve Donanımı hakkında kurs alıp kendinizi geliştirebilirsiniz. Programlamaya ve temel kavramlara aşina olduktan sonra, beğendiğiniz alanı ve dili öğrenebilir ve bu süreçte açık kaynaklardan faydalanabilirsiniz. Artık çoğu sitede birçok dil ve teknolojiyle ilgili yüzlerce faydalı kaynak, öğretici ve kurs bulmak mümkün.

Bu yazımızda yazılımı merak eden ya da yazılıma nereden başlayacağını bilmeyen yeni başlayacak yazılımcı adaylarına basit bir şekilde yazılım ve programlama nedir, yazılama nereden başlanır gibi konuları açık ve anlaşılır bil dille anlatmaya çalıştık. İşin en başında verdiğimiz sağlıklı karar, ileride başarımızı ve yaptıklarımızı etkileyecek ölçüde olduğundan bu sürecin önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Yazılıma nereden başlanır yazımız bitti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Nasıl Yazılımcı Olunur, Yazılıma Nasıl Başlanır

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!