Unutulmaz İlber Ortaylı Sözleri

Unutulmaz İlber Ortaylı Sözleri
Unutulmaz İlber Ortaylı Sözleri

Sayfamızda İlber Ortaylı Özlü Sözler Kitap Sözleri, İlber Ortaylı Bir Ömür Nasıl Yaşanır Sözleri, İlber Ortaylı Tarih Sözleri, İlber Ortaylı Cahillik Sözleri, İlber Ortaylı Eğitim Sözleri, En Güzel İlber Ortaylı Sözleri, Meşhur İlber Ortaylı Sözleri yer almaktadır.

Unutulmaz İlber Ortaylı Sözleri

İhtilâlle demokrasi öğrenmek marifet değildir.

İnsana değer katan insanla beraber olun. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır)

Kütüphane nedir? Beşeriyetin hafızasıdır. (Yakın Tarihin Gerçekleri)

Farklı insanlar arayıp bulun, dünyanız değişsin. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

İstanbul başka bir şeydir, hakiki bir imparatorluk merkezidir. (Zaman Kaybolmaz)

Yalnız kalmayı öğrenirseniz, düşünmeyi de öğrenirsiniz. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk)

Semerkand’ı, Floransa’yı, Buhara’yı, Roma’yı ve Kudüs’ü görmeden ölmeyin. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

İstanbul, sayfaları çevirmekle bitmeyen bir kitap, seyrine doyum olmayan bir resimdir. (İstanbul’dan Sayfalar)

Ancak merak edersen, soru sorarsan zevk alırsın. Öyle boş boş bakmakla olmaz.  (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Yaşadığı bir toplumun kültüründen haberi olmayan bir yazar, Nobel de alsa doğru eserler ortaya koymaz.

Birileri çıkmış yakın tarih öğretilmiyor diyor. Yakın tarih değil kardeşim, çocuklara önce tarih öğretilmeli.

Hayatta en önemli şeylerden biri de insanın kendisi için en doğru kararı alabilmesidir. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

İnsan, öncelikle ömrünün hangi döneminde ne yapması gerektiğini çok iyi bilmelidir. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Okuma alışkanlığı için galiba iyi bir eğitim ve insanların yalnız kalmayı sevmesi baş şarttır. (Türkiye’nin Yakın Tarihi)

Lütfen sabah kahvaltı vermeyeceğiniz, akşam masal anlatıp, öpemeyeceğiniz çocuğu dünyaya getirmeyin. (Zaman Kaybolmaz)

Bunca yıldan, bunca tavsiyeden çıkardığım kanaat şudur: Özel hayatınızla ilgili kimseyi dinlemeyeceksiniz! (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Her şeyden evvel insanların birbirlerini çok sevmesi lazım. Sevginin olmadığı yerde hiçbir şey kurulamıyor. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

i̇lber ortaylı alıntıları
i̇lber ortaylı alıntıları

Diplomayı alan birçok şey olduğunu zannediyor… Bence ayaklarını yere basmaları ve yetişmeleri gerek. Dünya zor. (Zaman Kaybolmaz)

Sizden farklı düşünen insanların savlarını da dinleyin. Yalnız dikkat edin, cümlenin içerisinde “düşünen” ibaresi var. Bu ayrımı iyi yapın.

Herkese yüksek tahsile kadar eğitim verirsen olmaz. Dolayısıyla bu uyduruk üniversite, uyduruk lise eğitimiyle yarı cahil bir nesil yetiştiriliyor.

Bir çocuk ölür, “ama o sağcı” derler, bir çocuk ölür, “ama o solcu” derler, bir çocuk ölür, “ama o asker” derler, çocuklar ölmesin artık yeter!

Öğretmenler artık rol modeli, kanaat önderi olarak aramızda değil. Acilen ve de lider olarak geri dönmeleri gerekiyor. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Bir yandan, makineler akıllansa da, insanların akıllanmadığını, dahası bir çok görgü kuralını da unuttuğunu görüyorum. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Kız çocukları çok şımartılıyor ve çok dengesizler, bu iyi bir şey değil. Oğlan çocukları da son derece sorumsuz yetiştirilmiş. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Hayat, derbederlik ve tembellik için çok uzun; fakat hırsla, yağma ve haydutluk yapmaya değmeyecek kadar kısadır… (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Zihin boşken, vücut diriyken, kafa dinçken okumak; çalışmanın verimini kat kat artırır. Bu, kişiye göre değişen bir hal değildir. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Her nefis ölümü tadacaktır.” (Ankebût, 57) ayetini bankalara ve makam koltuklarına yazmalı. Tabutlara ve mezarlıklara değil. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Enteresandır ve doğrudur, hafızası olmayan toplumların nerelere gideceğinin, sürükleneceğinin, dahası neler yapabileceğinin hesabı olmaz. (Türklerin Tarihi)

Ekmeğin zor elde edileceğinin farkında olmak lazım. Bakın söylüyorum, çocuğunuzu gelecekteki zorluklara göre yetiştirin. Bu kadar basit… (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Üniversiteden çıkan her öğrenci bir yere gelecek diye bir kural yoktur. Okul birtakım şanslar verir ama şans ancak onu kullanabilirsen geçerli olur. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Cesur olun. Kendinizi rahat hissettiğiniz alanın dışında bir pencere açın. O pencereyi açıp dışarıda farklı dünyalar görebilirseniz, bir eşiği de atlamış olursunuz. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Gençken güzel olanların yaşlılığa doğru fiziki değişimle ellerindeki güzelliği kaybettikleri bilinir. Bazı insanlar da vardır ki hayat yolunda ilerledikçe ilginç, saygın ve hatta güzel olmaya başlarlar (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Açık konuşacağım; bilmem nerelerde üniversiteler açılıyor, bu çocuklar da oralara gidince hayatlarının düzeleceğini sanıyor. Ama söylüyorum; iyi olmayan üniversiteye gideceklerine, üniversiteye gitmesinler. Gitmeyin! (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Kimsenin sizi bulmasını beklemeyin; nitelikli insanları siz arayın! Ben insanları arar bulurum. İyi hocalardan eğitim almak için bizzat çok uğraşmışımdır. Neticede kimse gelip beni keşfetmedi. Kimsenin gelecek hali de yoktu. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Bizde kimse yerinden kıpırdamaz. Halbuki değişmeyi, değiştirmeyi bileceksin. Konforundan vazgeçmeyi göze alacaksın. Kendi dünyanı yerinden kendin oynatacaksın. Bir insanın bittiği an, miskinliğe esir olduğu andır. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

İnsan dünyada her şeyini tayin edebilir; işini, mesleğini, davranışlarını dahi bir ölçüde tayin edebilir. Yaşayacağımız ülke de seçilebilir; fakat elde olmayan bir şey, hangi kimlikle dünyaya gelineceğidir. (Avrupa ve Biz)

Hayattan bunaldığınız zaman Bosna’ya gitmelidir. Çünkü İslamiyet’in en hoş yaşandığı yer orasıdır… Saraybosna’da Müslümanlık, Osmanlılık ve medeniyet birleşmiştir. Ezan orada sade insan sesiyle okunur, pek güzeldir. İslam dünyası hakkında ümidinizi yitirirseniz de Bosna’ya gidin. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Okuyacağız diye rastgele yerlere gidip ne kendi hayatlarını ne de ailelerinin cebini mahvetsinler. … Çocuk iyi bir üniversiteye geldiyse de çalışacak, çalışacak, çalışacak…

Yeteneklerine göre insanları alıp eğitme sistemini reddettiler. İçinde “her şeyi bilen” insanlar yetiştirecekleri okullar kurdular. Laf! Tabii ki öyle bir şey olmuyor. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

İstediğin kadar okul aç, istediğin kadar para harca, istediğin kadar toplantı yap, istediğin kadar bilgisayar yatırımı yap; bir netice alamazsın. Sistemi doğru kurmak gerekir. İyi bir sistem kurabilirseniz, bir ağacın ömür süresi içinde nesilleri de değiştirebilirsiniz; önümüzdeki nesilleri de kurtarabilirsiniz. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

İlber Ortaylı Bir Ömür Nasıl Yaşanır Sözleri

Çocuğunuzu, sadece kendisi olduğu, çocuğunuz olduğun için sevin. Bizdeki büyük yanılgılardan biri, insanlarımızın kendi başaramadıkları şeyleri çocuklarından beklemesidir.” (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

25 yaşlarına kadar öğrendikleriniz esastır. O yaşlara dek ne okuduysanız, ne dinlediyseniz, ne gördüyseniz, geri kalan hayatınızda temel olarak onları kullanacaksınız. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Hakkını vere vere çalışacak; bu kadar basittir. Talebe kantinde oturmaz; Avrupa’da, Amerika’da öyle kantinde oturan öğrenci göremezsin. Bir öğrenci kantine girer; yiyeceğini alır, kahvesini içer gider. Bu da en fazla 15-20 dakika sürer, katiyen yarım saat değildir. Çok açık ki kantinde oturanlar tembeldir. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Ne yaşadıysanız yüzünüze yansır. İnsanın yüzü bir kitap gibi okunabilir. İfadeniz bomboşsa da hiçbir şey yaşamadığınız fark edilir. Bundan kurtulmak mümkündür; yaşayın monotonluktan uzaklaşın, gezin, görün, keşfedin başkalarıyla ilgilenin, okuyun, sevin. Bunları dolu dolu yapın ki izleri yüzünüze yansısın. Yüzünüz ifadesiz kalmasın. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Özel okullardaki öğretmenler zor durumda…Oraya vasıflı insanlar dayanamaz. Bir defa öğretmenin tepesinde bir müdür duruyor, okul sahibi duruyor. Karşıda da çoğu gayet edepsiz, müdahaleyi kendine iş edinmiş veliler var. İşleri güçleri yok; okula gelip öğretmene, müdüre akıl öğretiyorlar. Bunlar okulların çalışmasını adeta sabote ediyor. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

Beyninize yeni bir kapı açacak, size bir değer katacak insanla bir araya geldiğinizde bir şey öğrenirsiniz; bir şey düşünürsünüz; yeni bir yere bakmaya başlarsınız. Düşünceniz yeni bir boyut kazanır, yaşamınıza farklı bir bakış açısı eklenir. O boyut bazen yanlış da olabilir, ziyanı yok; bu yanlış, zaman içinde tashih edilir. Dahası, o yanlış bile ortalıkta boş boş gezmekten daha iyidir. Dilinizi, intibaınızı, tecrübe ve görgünüzü geliştiren; dünyaya bakışınızı değiştiren insanlar önemlidir. Onlarla bir araya gelmeye gayret ediniz; sonra oradan başka yere geçersiniz, sabit kalmanız şart değildir. (Bir Ömür Nasıl Yaşanır?)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Unutulmaz İlber Ortaylı Sözleri

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!