Görevden Af Talebi Ne Demek

Görevden Af Talebi Ne Demek
Görevden Af Talebi Ne Demek

Sayfamızda Görevden Af Talebi Ne Demek? Görevden Af Talebi Anlamı Nedir? gibi sorulara yanıtlar bulacaksınız. Af Talebi hakkında bulabileceğiniz tüm detaylar…

Görevden Af Talebi Ne Demek? Hazine ve Maliye Eski Bakanı Berat Albayrak’ın sosyal medyada paylaşılan istifa kararının ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından konu ile alakalı resmî açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada Berat Albayrak’ın “Görevden Af Talebinin” kabul edildiği ifade edildi. Hemen bu açıklamanın ardından vatandaşlar merakla arama motorlarında af talebi nedir, af talebi ne demek, af talebi ne anlama geliyor gibi sorulara yanıt bulmaya çalışıyorlar.  “Görevden Af Talebi” ile ilgili tüm merak ettiğiniz detaylar yazımızda…

Görevden Af Talebi Ne Demek

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre; Af; bir suçu, bir kusuru veya bir hatayı bağışlama anlamında kullanılır. Af kelimesinin ikinci anlamı olarak görevden çıkarılma ya da görevden çekilme manasına gelir. Görevden af talebi de görevden el çekme, sona erme, gibi anlamlar taşımaktadır. 

Görevden Af Talebi Nedir?

Bir kimsenin aktif olarak görev yaptığı makamından ayrılma isteğini belirten bir yazılı metin ile üst makamlara resmi olarak iletmesidir.  Görevden af talebi genellikle sağlık sorunları gibi sebeplerden dolayı artık görevini sağlıklı bir şekilde yerine getirememesinden kaynaklanan bir durumdur. Dolayısıyla istifa ile af talebi aynı manaya gelmemektedir. İletişim Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama ile birlikte artık bundan sonra sıkça duyacağımız af talebinin ne manaya geldiğini ifade etmeye çalıştık.

Af Talebi Ne Anlama Geliyor?

Af talebi anlam bakımından yukarıda belirttiğimiz gibi bir görevi bırakma isteği neticesinde, üst makamlara yazılı olarak sunulan bir istektir. Bu dilekçe içinde neden af talebi istenildiğinden bahseden açıklamalar yer alır. Her ne kadar af talebi istenilse dahi takdir yetkisi üst makamlara aittir. Üst makam isterse af talebi isteğini kabul edebilir, bazen de etmeyebilir. Bunun örnekleri eskiden olduğu gibi son zamanlarda da siyasiler tarafından sıkça uygulanmaktadır. Osmanlı Devletinden bir örnek verecek olursak;

Hemen Fatih Sultan Mehmet’in babasına yazdığı mektup akıllara gelir. Fatih Sultan Mehmet henüz on iki yaşındaydı. İnzivaya çekilen babası ona ağır bir yük bırakmıştı. Devlet işlerinden el çekmek isteyen II. Murat, oğlu Fatih Sultan Mehmet’e artık devlet işlerini kendisinin yönetmesini isteyerek bir bakıma görevden af talebinde bulunur. Bunun üzerine babasına en çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda bu af talebini kabul etmeyen Fatih Sultan Mehmet, babasına bir mektup yazar. O mektup da şunları söylemiştir;

“Eğer padişah sen isen, devletimizi müdafaa etmek için gelin ve görevinizin başında durun. Eğer padişah ben isem, sana emrediyorum, derhal orduların başına geç ve bana itaat edin!”

Bu mektup dan sonra sultan II. Murat Han bu emre uyarak derhal İstanbul boğazını geçerek Edirne’ye gelir ve Haçlı ordusunu bozguna uğratır.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Görevden Af Talebi Ne Demek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!