1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sabahları Yapmamanız Gereken 5 Şey!

Sabahları Yapmamanız Gereken 5 Şey!

sabahları yapmamanız gereken 5 şey
sabahları yapmamanız gereken 5 şey

Bu yazımızda insan sağlığı açısından büyük önem taşıyan uyku düzeni ve sabah yapılmaması gerekenler hakkında sizlere çok özel bilgiler vereceğiz. Yazımızı dikkatle okumanızı tavsiye ederiz. İşte Sabahları Yapmamanız Gereken 5 Şey!

Asla sabah insanı olamayacağınızı düşünebilirsiniz ve  haklı da olabilirsiniz. Herkesin ritimleri farklıdır, bu yüzden “erkenci kuşlar” ve “gececi kuşları” ayrımları yaparız. Hiç kimse doğru ya da yanlış, daha iyi ya da daha kötü değildir. Ancak, çok az saat uyumanın bir onur nişanı olarak gösterildiği günümüzün aşırı programlı dünyasında, uykusuz bir yaşam tarzının oldukça sinsi yan etkilerinin de olduğunu unutmamak gerekir.

 

İşte Sabahları Yapmamanız Gereken 5 Şey!

1- Alarm kullanmayın- doğal bir şekilde uyanın.

en sağlıklı sabah rutinleri
en sağlıklı sabah rutinleri

Alarm olmadan uyanmak, stres altında güne başlamanızı engeller: Şok içerisinde uyanmak, vücudunuzun bir “kaç ya da savaş” durumuyla karşı karşıya olduğunuzu hissetmesine neden olur. Sisteminizin muhtemelen günlük olarak karşılaştığı birçok strese (fiziksel, duygusal, işle ilgili, aile ile ilgili, vb.) katkıda bulunabilir.

Alternatif sağlık alanında- ve giderek artan bir şekilde geleneksel tıp alanında- kronik stres altında yaşamanın sonucunun vergilendirilmiş bir adrenal sistem olabileceği ve nihayetinde bir dizi hoş olmayan semptomlarla birlikte gelen adrenal yorgunluk olabileceği teorisi var. Bu teoriyi kabul edin ya da etmeyin, kalbiniz çarparken yataktan atlamayı mı yoksa yavaş yavaş sakin ve doğal bir şekilde uyanmayı mı tercih edersiniz?

Bunun olmasını nasıl sağlayabilirsiniz? Doğal uyku ritminizin neye benzediğini öğrenin- Sadece kendinizi düşünmeyi bırakmak için kaç saat uykuya ihtiyacınız var ilk önce bunu keşfetmeniz gerekiyor? Bunu başaramam, yapamam! Ne zaman yatarsam yatayım alarm olmadan kalkamam diyenlerdenseniz eğer gelin sihirli sabah kalkış saatini bulalım. Biyolojik Uyanma Saati Nasıl Bulunur?

Birkaç gün veya hafta boyunca, yataktan atlamak ve hareket etmek zorunda olmadığınız günlerde ne kadar uyuduğunuzu izleyin- deneyimlerime göre, uykuya dalma veya uykuda kalma sorunu olmayanların çoğu için, genellikle bu rakam 6-10 saat. (Bu arada, 7-8 yetişkinler için ideal kabul edilir.) Bir gecelik sonuçlara bakmayın- ortalama bir sayı elde etmek için bunu birkaç gün tekrarlayın. Hangi saatte uyanıyorsanız ve kendinizi zinde hissediyorsanız biyolojik olarak uyanma saatinizi üç aşağıya beş yukarıya keşfetmiş olursunuz.

2- Yataktan atlamayın- orada uzanın ve nefes alın.

Uyanır uyanmaz hemen kalkmayın. Yatakta önce derin bir nefes alın ve bir iki dakika kendinizi dinleyin. Nefesinizin burun deliklerinize, ciğerlerinize indiğini, karnınızı ve ardından göğsünüzü genişlettiğini düşünün.

Diyafram nefesi alıp vererek güne çok zinde ve sağlıklı olarak başlayabilirsiniz. Akciğerlerinizde ki bayat havanın yerini taze havayla doldurarak yataktan kalkmak vücudunuzu kalkmaya hazır getirmenin en sağlıklı yollarından birisidir.

3- Mideye giren ilk sıvının kafeinli olmasına izin vermeyin- limonlu su yapın!

Mideniz yaklaşık 7 saat oruç tuttu, eğer uykumuzu bölüp gece kaçamakları yapmadıysak. Yani uyurken midenize herhangi bir yiyecek girmedi. Kalkar kalkmaz vücudunuza kafeinli içecekler alırsanız bunun zararlarını ileride mutlaka hissederseniz.  Ancak bunun yerine limonlu su tercih edebilirsiniz.

Limonlu su içmenin faydaları hakkında pek çok makale var ve bunun metabolizmanızı hızlandırması ve sisteminizi alkalileştirme teorilerine katılmasanız bile kesinlikle zararlı olmadığına emin olabilirsiniz.

Bir veya iki hafta deneyin ve nasıl hissettiğinize gerçekten emin olun bakalım sonuçlar sizi şaşırtacak mı?

4- Kahvaltıyı atlamayın- besleyici bir şeyler yiyin.

Ama ben kahvaltı yapmayı seven biri değilim diyorsanız bunun size fayda sağlamayacağını bilmeniz olmanız gerekir. Çünkü kahvaltı insan vücudunun bağışıklığını arttırarak metabolizmayı güçlü tutar.

Ayağa kalktıktan bir saat sonra yemeye çalışın ve yüksek kaliteli protein (hayvan veya bitki bazlı) ve bazı faydalı yağlar (avokado, zeytinyağı, hindistancevizi yağı veya otlatılmış tereyağı) ekleyin, özellikle de karbonhidrat yemeye meyilliyseniz. – ağır kahvaltı (kızarmış ekmek, simit, mısır gevreği, sıcak tahıl).

5- E-postanızı / sosyal medyanızı hemen kontrol etmeyin- okumak, yazmak veya sessizce oturmak veya meditasyon yapmak için kendinize biraz zaman ayırın.

Yine, zamanınız olmadığını iddia edebilirsiniz, ancak sosyal medyayı veya e-postayı takip etmenin gerçekten sizin zamanınızdan ne kadar çok çaldığını fark edeceksiniz. Bu yüzden;

“Ben” bölgenizde birkaç dakika daha geçirin ve nihayet dünyayla yüzleşmek zorunda kaldığınızda ne kadar çok enerji ve zamana sahip olduğunuzu hissettiğinizi görünce sizde şaşıracaksınız.

3
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Sabahları Yapmamanız Gereken 5 Şey!
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!