Baharatların Sağlımıza 7 Önemli Etkisi

Baharatların Sağlımıza 7 Önemli Etkisi
Baharatların Sağlımıza 7 Önemli Etkisi

Baharatın yemeklere lezzet kattığı biliniyor. Ancak bazı zamanlar çok fazla baharat tüketmek zararlı olabiliyor. Peki baharatlar hakkında her şeyi biliyor muyuz? Gelin hep birlikte baharat dünyasının kapılarını arayalım ve tükettiğimiz baharatların bize ne fayda sağladığı veya zararları üzerine yazılan makalemizi okuyarak inceleyelim. İşte Baharatların Sağlığımıza 7 Önemli Etkisi ve Faydası.

Baharatların Faydaları, Zararları; Yemeklere katılan baharatlar şüphesiz yemeklerimizi daha lezzetli hale getiriyor. Ancak çok fazla baharat tüketmek zaman zaman vücut için zararlı olabiliyor. Tabii ki baharat tüketmenin yararları da bulunuyor. Ancak herhangi bir sağlık sorununuz varsa, baharat tüketmeden önce ne kadar tüketmeniz gerektiğini doktorunuza danışabilirsiniz. Acı ve baharatlı yiyeceklerin, baharat tüketiminin faydaları ve zararları nelerdir?

1.Kilo verebilirsiniz

Baharatlı yiyecekler, yağ yakımını hızlandırır. Ancak hiçbir şey egzersiz yapmanın ve sağlıklı beslenmenin yerini tutamaz. Bu nedenle kilo vermek için en ideal yol sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmaktır. Yine de beslenme uzmanınıza danışarak biber tüketebilirsiniz. Biberde bulunan kapsinoidler zararsızdır ve yağ yakımını hızlandırırlar.

2. Ağrı toleransınız artar

Bazı insanlar için baharatlı yiyecekler yemek, acı verici olduğu için buna inanmak zor olabilir ancak baharatlı yiyecekler ağrı eşiğinizi yükseltir. Uzmanlar, kapsaisinin beynimizde acı veren duygulardan sorumlu olan özel bir maddeyi hedef alabileceğini öne sürüyor.

baharat tansiyonu çıkartır mı
baharatların sağlımıza etkileri

3. Bağışıklık sisteminiz güçlenir

Baharatlı yemeklerin tadını çıkarırken vücudunuz antioksidanlarla zenginleşir. Antioksidanlar bizi vücudumuza saldıran mikroplardan koruduğu için özellikle kış mevsiminde faydalıdır. Bu nedenle zaman zaman baharatlı yiyecekler yemek yararlıdır. Özellikle biberin gücünden faydalanabilirsiniz.

4. Yaşam sürenizi Uzatır

Yapılan bir çalışmaya göre, haftada 6-7 gün acılı/baharatlı yemek yiyenlerin ölüm oranının %14 daha düşük olduğunu gösterdi. Araştırma, baharat severleri diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak gözlemledi. Baharatlı yiyecekler sağlıksız bir yaşam tarzına sahip olanlar için ya da herhangi kronik rahatsızlığı olan kişiler için pek uygun değildir. Size fayda sağlamak yerine zarar verebilir. Dikkat etmelisiniz…

5. Şeker alımı ihtiyaçlarınızı Azaltır

Şekerin sağlığınız için oldukça zararlı olduğu artık bir sır değil. Ancak tükettiğiniz şeker miktarını da azaltmak kolay değil. Uzmanlar, zaman zaman menünüze baharatlı yemekler eklemenin şeker arzusuyla savaşmaya yardımcı olabileceğini söylüyor. Çünkü genellikle baharat içeren yiyeceklerin ardından tatlı şeyler istemeyiz.

6. Damak tadınız Değişebilir

Diliniz, baharatlı yiyeceklerden zarar görebilir. Fazla acılı ya da baharatlı yiyecekler, geçici olarak tat alma duyunuza zarar verebilir. Bunun nedeni de dilin üzerindeki tat reseptörlerinin fazla baharat ya da acı nedeniyle zarar görmesidir.

7. Alerjik sorunlara Neden Olabilir

Bazı insanlar bol baharat içeren bir akşam yemeği yedikten sonra sabah şişmiş bir yüzle uyandıklarını ve kaşıntı yaşadıklarını söylüyor. Bunun nedeni baharatların zaman zaman alerjik reaksiyona neden olabilmeleri. Eğer baharatlara karşı alerjiniz varsa bir doktora görünmenizde fayda var. 

Sıkça Sorulan Sorular

Baharatlı yiyecekler yerken neden aniden terlemeye başlıyorum?

Acı baharatlar tüketirken genellikle terleriz, burnumuz akar ya da gözümüzden yaş gelir. Beynimiz ağzımızda yangın olduğu sinyalini aldığında, kendini soğutmak için kendi yöntemleriyle tepki verir. Bu tepkiler hızlı terleme ve nefes alma olarak ortaya çıkar. Ayrıca vücudun ağrıya neden olan kimyasallardan kendini temizleme çabası olan daha fazla mukus, tükürük ve gözyaşı üretmeye başlarsınız.

Ağzımdaki yanmayı nasıl durdurabilirim?

Acı bir baharat tükettiğimizde ve ardından ağzımız yanmaya başladığında hemen su tüketiriz. Ancak bakarız ki içtiğimiz su ağzımın yanmasını hemen geçirmez. Bunun sebebi suyun ortam sıcaklığıdır. Bunun yerine buz gibi suyu deneyebilir ya da bir bardak süt içerek yanmayı azaltabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Baharatların Sağlımıza 7 Önemli Etkisi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!