1. Haberler
  2. Turizm
  3. Bartın Meşhur Yemekleri ve Tarifleri

Bartın Meşhur Yemekleri ve Tarifleri

Bartın Meşhur Yemekleri
Bartın Meşhur Yemekleri

Bu yazımızda sizlere Karadeniz’in en güzel şehirlerinden biri olan Bartın’ın meşhur yemeklerinden örnekler vereceğiz. Bartın’ın eşsiz lezzetlerinden en güzel tarifleri sizler için derledik. İşte Bartın Meşhur Yemekleri ve Tarifleri…

Karadeniz ikliminin hâkim olduğu Bartın’da, yeşilliğin ve değişik türlerde ki bitkilerin yetişmesine imkân sağladığından Bartın mutfağında sebze yemekleri ön plana çıkmaktadır.  Yapılan araştırmalar sonucunda Bartın’ da su böreğinin, beyaz baklavanın, gelin telinin, delioğlan sarığı tatlısının önemli bir yeri vardır. Kışlık hazırlıklar olarak iklime bağlı olarak sebzeleri kurutma tarzında bir hazırlık söz konusu değildir. Yazdan hazırlanan kuru yufka Bartın Mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır.

Bartın Meşhur Yemekleri ve Tarifleri

ovmaç çorbası
bartın yöresel lezzetleri-ovmaç çorbası

Ovmaç Çorbası Tarifi

Malzemeler:

2 su bardağı süt, 2 su bardağı su, yarım su bardağı un, tereyağı, pul biber.

Yapılışı:

Un derin bir kaba koyulur. İçine yarım bardak kadar su koyulur. El ile un ve su birbirine yedirilir. Hamur, pirinç tanesi büyüklüğünde olacak şekilde ufak ufak kopartılarak kaynayan su ve süt karışımın içine atılır. Hamur atılırken çorba sürekli olarak tahta kaşıkla karıştırılır. Kaynadıktan sonra yaklaşık 10 dakika pişirilir. Üzerine eritilmiş tereyağı ve pul biber dökülür. İsteğe göre üzerine nane atılır. Afiyet Olsun…

etli mısır çorbası
etli mısır çorbası

Etli Mısır Çorbası Tarifi

Malzemeler:

800 gr. kemikli kuzu eti, 1 su bardağı mısır, 1 su bardağı barbunya, 1 su bardağı buğday yarma, 1 yemek kaşığı tereyağı.

Yapılışı:

Mısır, buğday ve barbunya akşamdan ayrı ayrı ıslatılır. Ertesi gün mısır ve buğday kaynatılıp barbunya düdüklü tencerede pişirilir. Et tavada az yağ ile üzerine biraz un serpiştirilip önlü arkalı kavrulur. Soğuyunca etler didiklenir. Suyu süzülen barbunya, mısır, buğday suyu ile birlikte et haşlanır. Tuz ve karabiber ilave edip kaynatılır. Üzerine tereyağı gezdirilip, servise sunulur. Afiyet Olsun… Bartın Meşhur Yemekleri ve Lezzetleri

şalgam doldurması
şalgam doldurması

Şalgam Dolması Tarifi

Malzemeler:

1 kg şalgam, tarım kilo kıyma, 2 adet soğan, 1 çay bardağı pirinç, tuz, karabiber.

Yapılışı:

Şalgamlar soyulup haşlanır. Kıyma ile dolma içi hazırlanır. Şalgam hem üstünden hem de alt kısmından bir miktar kesilir. Kesilen yerlere iç konup pişirilir. Üzerinde sarımsaklı yoğurt ve salçalı yağ ile servis yapılır.

unlu ispıt dolması
unlu ispıt dolması

Unlu Ispıt Dolması Tarifi

MalZemeler:

1 kg ıspıt yaprağı, 2 su bardağı mısır unu, 2 su bardağı beyaz un, 2 adet soğan, yeteri kadar su, tuz, nane, pul biber, karabiber.

Yapılışı:

Taze ıspıt yaprakları temizlendikten sonra haşlanır. Ayrı bir kapta un ve mısır unu su ile hamur haline getirilip yoğrulur. Ardından doğranan soğanlar ve baharatlar hamura ilave edilir. Hazırlanan iç, ıspıt yaprağına konularak sarılır ve tencereye dizilir. Üzeri için hazırlanan soğan, sarımsak ve domatesli sos sarmaların üzerine dökülür. Tencereye yeteri miktarda su konulur. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınır. Piştikten sonra servis edilir. Afiyet Olsun…

köy tavuklu börek
köy tavuklu börek

Tavuklu Börek Tarifi

Malzemeler:

1 adet köy tavuğu, 8 adet kuru yufka, tuz, sıvı yağ, su.

Yapılışı:

Köy tavuğu tuzlu su da haşlanır. Yufkalar pişen tavuğun suyu ile ıslatılır. Islatılan yufkalar tepsiye dizilir, üzeri kızarıncaya kadar ocak üzerinde alt üst edilerek kızarımsı bir hale getirilinceye kadar pişirilir. Pişen böreğin üzerine bir miktar tavuk suyundan dökülür.  Tavuklar parçalanarak böreğin üzerine yerleştirilir. Afiyet Olsun… Bartın Meşhur Yemekleri ve Şahane Yöresel Lezzetleri

kıymalı soğanlı islama
kıymalı soğanlı islama

Kıymalı Soğanlı Islama Tarifi

Malzemeler:

5 adet kuru yufka, 3 adet kuru soğan, 100 gram kıyma, 1 litre su, 1 çay bardağı sıvı yağ, 3-4 adet yeşil biber tuz.

Yapılışı:

Küçük bir tepsinin içine kuru yufkalar kırılır. Ayrı bir tavada sıvı yağda kıyma ile doğranan soğanlar ve kesilmiş biberler kavrulur. Bir tencerede yağ ile tuz ilave edilen su kaynatılır. Yufkaların üzerine önce su sonra da kıymalı karışım dökülür. Afiyet Olsun…

cevizli kömeç
cevizli kömeç

Cevizli Kömeç Tarifi

Malzemeler:

3 su bardağı su, 1 su bardağı sıvı yağ, kuru maya, tuz, aldığı kadarı un, ceviz içi ve bir yumurta sarısı.

Yapılışı:

Su, yağ, maya, tuz, un karıştırılarak yumuşak bir hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur mayalanması için bir saat bekletilir. Küçük bezelere ayrılıp açılan hamurun arasına yağ ve ceviz serpilir. Hamur rulo yapılıp bükülerek tepsiye döşenir. Yaklaşık 20 dakika tepsi de mayalanmaya bırakılır. Mayaladıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürülerek önceden ısıtılmış fırında 200 derecede, 20 dakika kadar pişirilir. Afiyet Olsun…

hamur atması
hamur atması

Hamur Atması Tarifi

Malzemeler:

1 su bardağı un, 1 çay kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 adet soğan, karabiber. Üzeri için: Yoğurt, sarımsak, tuz.

Yapılışı:

Un, tuz ve su karıştırılarak sert bir hamur elde edilir. İnce ince doğranan soğan sıvı yağda kavrulur. Salçası ve baharatları ilave edildikten sonra su koyulur ve kaynamaya bırakılır. Hamur küçük parçalar halinde koparılır ve kaynayan suyun içerisine atılır. 1 dakika pişirilen hamurlar servis tabağına alındıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılır. Afiyet Olsun…

delioğlan sarığı
bartın meşhur yemekleri-delioğlan sarığı tatlısı

Delioğlan Sarığı Tatlısı Tarifi

Malzemeler:

Hamuru için: Un, 1 yemek kaşığı yoğurt, 3 adet yumurta, 1 çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı tereyağı. Şerbeti için: 1 kg toz şeker. İç Harcı: 1 kâse çekilmiş ceviz.

Yapılışı:

Un hamur yoğruma kabının içine konulur. İçine 3 yumurta, yoğurt, su ve sıvı yağ ilave edilir. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur haline gelinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan hamur 6-7 parçaya bölünür. Her bir beze ayrı ayrı açılır. Açılan hamurların temiz bir örtü üzerinde kuruması sağlanır. Daha sonra hamurlar ortadan ikiye ayrılır ve içine ceviz içi serpilir. Uç taraftan başlayıp, ortaya doğru gelmek üzere oklavaya gevşek bir şekilde dolanır. Daha sonra oklava çıkartılır. Oklavadan çıkarılan hamur yağlanmış tepsinin ortasından başlamak üzere daire şeklinde içine sarılarak döşenir. Diğer hamurlarda aynı biçimde hazırlanıp tepsi doluncaya kadar yerleştirilir. Üzerine sıvı yağ sürülür ve fırına yerleştirilir. Fırında pembe renkte kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkarılan delioğlan sarığı ılıkken üzerine hazırlanan ılık şerbet dökülür ve servis edilir. Afiyet Olsun…

i̇ncir donduması
i̇ncir donduması

İncir Donduması Tarifi

Malzemeler:

1 kilo su katılmamış manda sütü, 30 adet kuru incir, 1 su bardağı toz şeker. Süslemek için: Bir miktar Antep fıstığı, çekilmiş ceviz ve fındık (isteğe bağlı)

Yapılışı:

İlk olarak incirler ılık su da yıkanır. Daha sonra küp küp doğranır. Bir karıştırma kabının içerisinde toz şeker ve incirler tahta bir kaşıkla iyice ezilir. Süt bir tencereye konur ve ocakta kaynatılır. Kaynayan süt azar azar incir ve şeker karışımına eklenir. Tahta kaşıkla ezilmeye devam edilir. Hazırlanan incir donduması kaselere bölünür. Bütün kaseler bir arada üzerine bir tepsi örtülerek, yoğurt gibi sarılarak dinlendirilmeye bırakılır. Katılaşıncaya kadar bekletilir. Katılaştıktan sonra buzdolabına konur ve soğuk olarak servis edilir. Afiyet Olsun…

Kestaneli Macun Tarifi

Malzemeler:

15 adet kestane, 8 adet ceviz, 150 gr. süt kaymağı, bir su bardağı pekmez.

Yapılışı:

Haşlanan kestaneler soyulur iyice ezilir. Cevizler toz şeker ufağında parçalanır. Kestane ve cevizler bir kap içerisinde karıştırılır. Karışıma süt kaymağı ve pekmezde eklenerek tüm malzemeler macun kıvamında iyice birbirine yedirilir ve servis edilir.

gazoz tatlısı
gazoz tatlısı

Gazoz Tatlısı Tarifi

Malzemeler:

1 su bardağı sade gazoz, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı sıvı yağ, 1 adet yumurta, 25 gr. yaş maya.

Şerbeti için: 2 su bardağı şeker, 1 su bardağı su, 1 dilim limon.

Yapılışı:

Bir karıştırma kabı içinde bütün malzemeler kulak memesi kıvamında, ele yapışmayacak bir hamur haline getirilir. Hamur yarım saat mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamur bezelere ayrılır. Her beze tek tek oklava ile açılır. Açılan hamurun üzerine sıvı yağ sürülür. Hamur rulo şeklinde sarılarak bir parmak kalınlığında kesilir. Tepsiye dizilen hamur yarım saat daha mayalandırılır. 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.

Şerbeti:

Su ve şeker karıştırılarak yoğun kıvamlı bir şerbet yapılır. Şerbet kaynayınca içine ince bir dilim limon atılır. Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine soğuk şerbet dökülür. Afiyet Olsun…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Bartın Meşhur Yemekleri ve Tarifleri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!