1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Panik Atak mısınız? İşte Panik Atak’ın Belirtileri

Panik Atak mısınız? İşte Panik Atak’ın Belirtileri

Panik Atak'ın Belirtileri
Panik Atak'ın Belirtileri

Panik Atak’ın Belirtileri Nelerdir?

Panik atak gerçek bir tehlike veya görünürde belirgin bir neden olmamasına rağmen şiddetli fiziksel belirtilerle kendini gösteren yoğun korku atağıdır. Panik atak anı çok korkutucudur, kişi kalp krizi geçirdiğini veya öleceğini düşünebilir. Birçok insan hayatları boyunca bir ya da iki panik atak geçirebilir. Ancak panik ataklar sürekli tekrarlıyorsa panik bozukluğundan bahsedilir.

Panik atak ruhsal bir bozukluk değildir. Panik atak ve panik bozukluktan bahsederken, öncelikle ikisinin de psikiyatride ayrı ayrı tanımının olduğunu hatırlatmakta fayda vardır. Panik atak yüksek endişe nedeniyle gerçekleşir. Herkes panik atak geçirebilir.

Panik atak, dakikalar içinde doruğa ulaşan ve bu süre zarfında çeşitli psikolojik ve fiziksel semptomların ortaya çıktığı ani şiddetli korku dalgalanmasıdır. Panik atak belirtileri ve semptomları aniden gelişir ve genellikle 10 dakika içinde daha da şiddetlenir. Bir saatten fazla sürmez ve çoğu 20 ila 30 dakika içinde sona erer.

panik atak mısınız? i̇şte panik atak'ın belirtileri 1

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders-DSM5 (Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı) tanı kriterlerine göre, panik atakta aşağıdaki belirtilerden en az dördünün (4) ya da daha fazlasının ortaya çıktığı belirtiliyor.

-Çarpıntı, kalbin küt küt atması ya da kalp hızının artması.
-Terleme, titreme ya da sarsılma.
-Soluğun daraldığı ya da boğuluyor gibi olma duyumu.
-Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma.
-Bulantı ya da karın ağrısı, baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik ya da bayılacak gibi olma.
-Terleme, titreme, ürperme ya da ateş basması duyumu.
-Uyuşmalar, gerçek dışılık (kendinden kopma ya da yabancılaşma durumu), – –Denetimi yitirme ya da  çıldırma korkusu.
-Ölüm korkusu.

Panik atak semptomlarının çoğu fizikseldir ve çoğu zaman bu semptomlar o kadar şiddetlidir ki, kalp krizi geçirdiğinizi düşünebilirsiniz. Aslında panik atak geçiren birçok insan yaşamlarını tehdit edici bir tıbbi sorun olduğuna inandıkları şeyin tedavisi için doktora veya acil servise daha sıklıkla giderler.

Mutlaka Uzmana Gözükün!

Panik bozukluğu için en yaygın tedaviler ilaçlar ve psikoterapi seanslarıdır. “Konuşma Terapisi” olarak bilinen psikoterapi, korkuların üstesinden gelmek amacıyla panik atağın potansiyel tetikleyicilerini tanımlamak için lisanslı bir ruh sağlığı uzmanıyla konuşmayı içerir. İlaçlar da beyindeki nörotransmitörlerde ciddi anksiyeteye yol açabilecek dengesizliklerin düzeltilmesine yardımcı olur”

Panik atağın üstesinden gelmek için;

-Sigara, alkol ve kafein kullanmaktan kaçının.

-Solunumunuz nasıl kontrol edeceğinizi öğrenin.

-Gevşeme tekniklerini uygulayın.

-Aileniz ve arkadaşlarınızla iletişim halinde olun.

-Düzenli egzersizler yapın.

-Yeterince dinlendirici ve düzenli bir uyku uyuyun.

-Olumsuz düşüncüleri aklınızdan çıkarıp, pozitif düşünmeye odaklanın.

-Dinlendirici müzikler dinleyin.

 

Panik Atak Esnasında Yapmanız Gerekenler

Panik atağınız geldiği an ilk önce sakin kalabilmeyi başarabilmeniz gerekmektedir. Merak etmeyin vücudunuz panik atağa hemen tepki vermez. Ancak beyine giden sinyaller sonrası vücut alarma geçer. Buna yalancı alarm diyoruz. Çoğu zamanda bu alarmları vücut tehlike olarak algıladığından, kendisini savunmaya alır. Bu esnada kalp atışınız yükselir, yükseldikçe de panik atak artmaya devam eder. İlk 3 dakika panik atakta çok önemlidir. İlk 3 dakikada panik atağınızı yenebilirsiniz.

Panik atak başladığı andan itibaren kontrolün sizde olduğunu vücudunuza göstermeniz gerekir. “Şu anda panik atak geçiriyorum, ama kontrol bende, birazdan geçecek” diyerek kendinizle konuşmanız panik atağın bir süre sonra geçmesini sağlayacaktır. İlaç kullanmadan panik atağınızı yenmeye bakın, panik atak tedavisinde kullanılan ilaçların birçok yan etkisi mevcuttur. Bu ilaçların yararından çok vücuda zararları vardır. Kendinize güvenin, vücudunuz da gayet sağlıklı. Unutmayın panik atak geçicidir, ne kadar süre de geçeceği ise size bağlıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Panik Atak mısınız? İşte Panik Atak’ın Belirtileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!