1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Hanta Virüs Nedir, Hanta Virüsü Nasıl Bulaşır

Hanta Virüs Nedir, Hanta Virüsü Nasıl Bulaşır

Hanta Virüs Nedir
Hanta Virüs Nedir

Hanta virüs nedir? Hanta virüsü nasıl bulaşır? Hanta virüs belirtileri nelerdir? Soruları gündeme oturmuş durumda. Dünya Corona Virüs ile boğuşurken şimdi de Hanta virüs nedir? Hanta virüs belirtileri nelerdir? Sorularına cevap aramaya başladık. Çünkü Glabal Times’ın haberine göre Çin’de yeni bir virüs salgının sinyalleri verildi. Bir kişinin öldüğü bilgisi verilirken, ölen kişiyle aynı otobüste bulunan 32 kişinin de karantinaya alındığı söyleniyor. Ölümcül virüslerle mücadele ile geçen 2021 yılı, yeni bir tehlike ile karşı karşıya  mı? Hanta virüs tedbirleri nelerdir? Hanta virüs nedir? Hanta virüsü bulaşıcı mı? Hanta virüsü nasıl bulaşır? Hanta virüs tedavisi ve korunma yolları hakkında pek çok kaygı verici soruya cevap aradık.

 

Hanta Virüs Nedir?

Hanta virüs, aslında yeni bir virüs çeşidi değil. Bir RNA virüsü olarak daha önce Güney Kore’de 1978’de görülmüştür. Buradaki Hantaan ırmağından adını alan virüs Asya ve Avrupa’da da daha önce görülmüş, bilinen bir virüs çeşididir. Türkiye’de de daha önce 2009 yılında Bartın-Zonguldak bölgesinde hanta virüs tanısı konulan hastalar olmuştur. Hanta virüs hastalığının 4 ila 10 gün içinde geliştiği biliniyor. Kuluçka döneminin ise 12-21 gün arasında olduğu bildiriyor. 1 hafta ile 5 hafta arasında hanta virüs belirtileri görülmeye başlanıyor. Kemirgenlerde bulunmakla birlikte onlarda bir hastalık gibi seyretmeyen bu Hanta virüs onların dışkıları yoluyla çevreye bulaşıyor. Bu virüsün kanamalı ateş içeren Renal Sendrom’a yol açığı biliniyor. Damarlarda hasara yol açan hastalık, kanamalara sebep oluyor. Bu da pek çok hayati tehlikeyi beraberinde getiriyor.

Hanta Virüs Belirtileri Nelerdir?

Ateş

Yorgunluk

Kas ağrısı

Baş dönmesi

Baş ağrısı

Karın ağrısı

Bulantı ve kusma

İshal

Akciğer ödemi

Nefes darlığı

Öksürük

Böbrek yetmezliği

İdrarın azalması

Hanta virüs kemirgen hayvanların taşıdığı bir virüs çeşididir. Fareler başta gelmek üzere kemirgen hayvanların yoğunlaştığı bölgelerde hanta virüs riski artar. Öte yandan çiftlik hayvanları olarak genelleyebileceğimiz tavuk, inek gibi hayvanlarda bu virüse rastlanmıyor. Yine kedi, köpek gibi evcil hayvanların da hanta virüsü taşımadığı biliniyor.  Yine de bu hayvanların kemirgen hayvanlarla temasının ortadan kaldırılması önem taşıyor. Hanta virüs bu gibi kemirgen hayvanların iç organlarına yerleşerek  vücutlarını sarar. Daha sonra hayvanın idrarı ve dışkısı gibi yollarda dışarısı ile temas etmiş olur ve bu temasın bulunulan ortamın enfekte olmasına neden olabilir. Bu yüzden kemirgenlerin bulunduğu ortamın solunmasından kaçınılmalıdır.

 

Hanta Virüs Tedavisi ve Hanta Virüsten Korunma Yolları

Uzmanlar, bir kemirgenin bir insanı ısırması ile virüsün bulaşması ihtimalinin çok düşük olduğunu belirtiyor. Ayrıca hanta virüsün insandan insana da bulaşmadığı bilgisi veriliyor.

Hanta virüs için özel bir aşı veya belirli bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Bu konudaki aşı geliştirme çalışmaları sürüyor.

Hastanelerde genel olarak tedavi için vakaların olabildiğince yaşam fonksiyonlarının ve solumun desteklenmesi çalışmaları yapılıyor.

Bu hastalıktan korunmak için özellikle farelerin yaşam alanlarıyla temasının kontrol altına alınması önem taşıyor.

Bütün viral hastalıklarda olduğu gibi Hanta virüsle mücadelede de temizlik önlemlerinin üst düzeyde tutulması büyük önem taşıyor.

Hanta virüsün nasıl bulaşır sorusu ile ilgili daha fazla bilgi için:

Türk Tabipler Birliği Hanta Virüs Enfeksiyonu sayfasına bakabilirsiniz.

Daha fazla bilgi için:

Hantavirus in the Americans, Guidelines for Diagnosis, Treatment, Prevention, and Control:Technical Paper No. 47 , PAHO, WHO

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Hanta Virüs Nedir, Hanta Virüsü Nasıl Bulaşır
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!