1. Haberler
  2. Dini Sözler
  3. Ayasofya ile İlgili Güzel Anlamlı Sözler

Ayasofya ile İlgili Güzel Anlamlı Sözler

Ayasofya ile İlgili Güzel Anlamlı Sözler
Ayasofya ile İlgili Güzel Anlamlı Sözler

Sayfa İçeriği; Fatih’in Ayasofya ile İlgili Sözleri, Ayasofya ile İlgili Güzel Anlamlı Özlü Sözler, Ayasofya Şiiri Arif Nihat Asya, İstanbul’un Fethi ile İlgili Sözler, Necip Fazıl’ın Ayasofya ile İlgili Sözleri, Ayasofya Hakkında Güzel Sözler, Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya Vakfiyesi, Ayasofya Hakkında Yazılar, Şiirler

Ayasofya’nın Cami olarak açılma kararıyla birlikte Fatih’in Ayasofya ile İlgili Sözleri, Ayasofya ile İlgili Güzel Anlamlı Özlü Sözler, Ayasofya Şiiri Arif Nihat Asya, İstanbul’un Fethi ile İlgili Sözler, Necip Fazıl’ın Ayasofya ile İlgili Sözleri, Ayasofya Hakkında Güzel Sözler, Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya Vakfiyesi, Ayasofya Hakkında Yazılar, Şiirler araştırılmaya başlandı. İşte Ayasofya İle İlgili Güzel Anlamlı Sözler hakkında geniş bir derleme yaptık. Ayasofya İle İlgili Güzel Anlamlı Sözler sosyal medyada büyük yankı buluyor. Bu yüzden Ayasofya İle İlgili Güzel Anlamlı Sözler için en yeni içerikleri hazırladık. İşte Ayasofya İle İlgili Güzel Anlamlı Sözler

ayasofya hakkında güzel sözler

Ayasofya İle İlgili Güzel Anlamlı Sözler

Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya Vakfiyesi

“İşte bu benim Ayasofya Vakfiyem, dolayısıyla kim bu Ayasofya’yı camiye dönüştüren vakfiyemi değiştirirse, bir maddesini tebdil ederse onu iptal veya tedile koşarsa, fasit veya fasık bir teville veya herhangi bir dalavereyle Ayasofya Camisi’nin vakıf hükmünü yürürlükten kaldırmaya kastederlerse, aslını değiştirir, füruuna itiraz eder ve bunları yapanlara yol gösterirlerse ve hatta yardım ederlerse ve kanunsuz olarak onda tasarruf yapmaya kalkarlar, camilikten çıkarırlar ve sahte evrak düzenleyerek, mütevellilik hakkı gibi şeyler ister yahut onu kendi batıl defterlerine kaydederler veya yalandan kendi hesaplarına geçirirlerse ifade ediyorum ki huzurunuzda, en büyük haram işlemiş ve günahları kazanmış olurlar. Bu sebeple, bu vakfiyeyi kim değiştirirse; Allâh’ın, Peygamber’in, meleklerin, bütün yöneticilerin ve dahi bütün Müslümanların ebediyen LANETİ ONUN VE ONLARIN ÜZERİNE OLSUN, azapları hafiflemesin onların, haşr gününde yüzlerine bakılmasın.

Kim bunları işittikten sonra hala bu değiştirme işine devam ederse, günahı onu değiştirene ait olacaktır. Allâh’ın azabı onlaradır. Allâh işitendir, bilendir.” (Fatih Sultan Mehmed Han)

Ayasofya Hakkında Sözler

Ayasofya açılacak! Aziz bir kitap gibi açılacak! (Necip Fazıl Kısakürek)

“Batı, İstanbul’un fethini ve Ayasofya’yı hiçbir zaman unutmadı.” Halil İnalcık

Ayasofya kubbesiyle, sütunuyla İslâm’ındır, İslâm’ın kalacaktır. Hüküm Dergisi 

Sofya bilgelik demektir. Yani Ayasofya kutsal bilgelik anlamına geliyor. Ahmet Ümit

Vatan Ayasofya, Hacı Bayram, Ak Şemseddin, Eyüp Sultan ve Hacı Bektaş’tır. Mustafa Kutlu  

Ayasofya ruhtur, diğer camiler sadece bedendir. Ruhsuz bir bedenin ölüden farkı yoktur. (Gökhan Çayırlı)

Bu olacak Ayasofya, bu muhakkak olacak… İkinci bir fetih, yine bir ba’sü ba’delmevt… (Osman Yüksel Serdengeçti)

Ayasofya’dan sonra ancak üç yapı bu büyüklüğü aşabildi. Londra’daki Aziz Paul Katedrali, Roma’daki Aziz Pier Katedrali ve Milano’daki Duo rno Katedrali… (Ahmet Ümit)

Yalnız manayı anlasak, yerine getirebilsek, Ayasofya’nın kapıları sabır taşı gibi çatlar, kendi kendisine açılır. (Necip Fazıl Kısakürek)  

İnsan aklıyla insan ruhunun birleşiminden doğan göksel mekana. O güne dek yapılmış tapınakların en büyüğüne, en genişine, en yükseğine, en aydınlığına… Ayasofya’ya… (Ahmet Ümit)

Ayasofya’nın kapılarıyla beraber ruhumuzu kilitlediler Ayasofya açılmalıdır Türk’ün bahtıyla beraber açılmalıdır. (Necip Fazıl Kısakürek)  

“Günümüze gelene kadar Ayasofya bir sevgi, bir model, bir düşkünlük, bir timsal, bir merak, hayranlık, bazen hınç bazen şaşkınlık, bazen de itiraz, çokça efsane olarak kaldı.” (Sedat Bornovalı)

1370 yıl önce ana rahminde idik. Malazgirt’te dünyaya gözlerimizi açtık. Söğüt kırlarında çocukluğumuzu geçirdik. Ayasofya’nın minareleri altında büluğa erdik. (Nurettin Topçu)

Ayasofya’yı kapalı tutmak, bu toprağın üstündeki 30 milyon ve altındaki 30 milyar Türk’ün semaları tutuşturan lanetine hedef olmaktır.” (Necip Fazıl Kısakürek)

Ayasofya’ya Dair Bilgi Veren Sözler

Türkiye olarak başımız dertten kurtulmuyor. Bunun sebebi Fatih Sultan Mehmed’in bedduası olabilir! Ayasofya’yı tekrar Fatih’in vasiyetine uygun hale getirirsek, belki başımız dertten kurtulur. (Yavuz Bahadıroğlu)

Hem bu kahraman milletin ebedî bir medar-ı şerefi ve Kur’an ve cihad hizmetinde dünyada pırlanta gibi pek büyük bir nişanı ve kılınçlarının pek büyük ve antika bir yadigârı olan Ayasofya Câmii… (Bediüzzaman Said Nursî)

Batı, İstanbul’un fethini ve Ayasofya’yı hiçbir zaman unutmadı. Avrupa’nın Haçlı görüşü Papalık eliyle devam ediyor. Avrupa’nın idealist gençleri Türkiye aleyhine çalışır. (Mesut Doğan)  

Fethin sembolü, manası, kalbgâhı Ayasofya’dır. Ayasofya kapalı kaldıkça kalbimiz çalışmıyor demektir. Sultan Fatih’in fetihten muradı; Ayasofya’yı camiye tahvil ederek, hilâli salibe galebe kılmaktır. (Ahmet Haluk Dursun)

Yani Ayasofya bir mabet olduğu kadar, aşktan gözü dönmüş bir imparatorun, sevdiği kadın için yaptırdığı devasa bir anıttır da…” (Ahmet Ümit)  

Divan-ı Hümâyûn toplantıları bütün İslam dünyası için bir numaralı camii olan Ayasofya’da üyelerin sabah namazını kılmalarından sonra başlar. Zaten Osmanlılarda mesai başlangıcı her zaman sabah namazı sonrasıdır. Bedestenler, çarşılar da bu düzene göre açılır. (İlber Ortaylı)

Ayasofya ayrıca padişahların çoğunlukla cuma namazlarını kıldıkları yerdir. Saray taşındığında da önemini yitirmemiş, Fatih’ten başlayan geleneklerin bir bölümü devam etmiştir. Padişah cuma veya bayram namazına başka bir camiye gidebilir ama Kadir Gecesi’nde mutlaka Ayasofya’da olurdu. ( Erhan Altunay)

Mahzun Ayasofya

“Ulu mabed, neye hicrana büründün böyle,

Fatih’in devrini bir nebzecik olsun söyle!

Beş vakit loşluğunda saf saftık,

Davetin vardı dün ezanlarda,

Seni ey mabedim utansınlar,

Kapayanlar da, açmayanlar da!” (Arif Nihat Asya)

Ayasofya Hakkında Güzel Sözler

Gençler! Bugün mü, yarın mı, bilemem; fakat Ayasofya açılacak! Öylesine açılacak ki, bu millete iyilik etmiş sanılan kötülerle, kötülük etmiş sanılan iyilerin gizli dosyaları da onun mahzenlerinde ele geçecek . (Necip Fazıl Kısakürek) 

Ayasofya geçmişimizdir; Peygamber müjdesiyle fethi gerçekleştiren şerefli kumandan ve askerlerin bir hatırasıdır. Fethin sembolüdür. Kilise iken cami olması tarihin akışını değiştirmiştir. (Mehmet Lütfi Arslan)

Ayasofya’yı ibadete açacak olan partinin memlekette fevkalade itibarı yükselir. Hayrettir, bu bile kimseyi kıpırdatmamıştır. Akla aykırı bir şey. Kedinin kedilik yapmaması gibi bir şey. Ters bir şey, insan düşünürken idrak etmekte bocalıyor. Ayasofya yeniden cami olarak açılsın için her ne söylenen olursa milletin arzusuna tercüman olur.”( Cahit Zarifoğlu)

İlk yağmurda akacakmışçasına açık kiremit tonundaki dış cephe boyası, bin beş yüz yaşındadır. Yapı malzemeleri yedi buçuk yılda temin edilip, yapımı beş yıl (532-537) sürmüş; kiliselerin Shakespeare’idir o. Yerden altmış metre yüksekte ve çapı otuz iki metre olan kubbesi, başta deprem olmak üzere doğal ve yapay hiçbir afete yenilmemiştir. (Selçuk Altun)

Kubbe, en serbest ve en muhteşem tekamülünü ve mesnet açıklığındaki rekorunu Roma’ da değil, İstanbul’ da buldu. Geniş ve cür’etkarane yapılmış kubbesiyle Ayasofya, o ana kadar yapılan bütün emsalini gölgede bırakmıştır… İnşa eden üstatların temayülü, şarki [Doğu] Roma’nın emperyalizmini bir timsal halinde tebarüz ettirınekti. Heybetli bir görünüşle nazarları üstüne çekmek emeliden doğan ilk saray kilisesi budur. (Bruno Taut)  

İmparatorluk mimarisi imparatorluğun kendisine benzer: Kayserlerin tahtına yerleşmek için karargah payitahtlarda yeni fethedilmiş şehirlerde bir yığın mirası, geleneği ayıkladı, birçok incelikleri denedi, sonunda Fatih’in pazısı büyük şehrin kapılarını kendisine açtığı zaman kudretinden emin Ayasofya’nın yanı başına geçip oturdu. (Ahmet Hamdi Tanpınar)

En Güzel Ayasofya Sözleri

Bir zamanlar eteklerini dalgaların yaladığı kaya kilisesi Ayasofya’da, her şeyi varlığın en kalıcı parçası taşlar söylüyor. Ama bu, kırılmış parçalanmışlıklara, taş üstünde taş kalmamışlıklara bakınca insanın taşa da o kadar güvenesi gelmiyor. Her şey gelip geçici. Taşlar bile üzerine kazınmış isimleri hakkıyla muhafaza edememişken, hangi bellek, üzerinden geçeni gitmez diye biliyor? (Nazan Bekiroğlu)

“İstanbul İmparatoru On birinci Konstantin, Ayasofya’dan çıkarak ata bindiği gecenin ertesi günü, Ayasofya’nın kapısı önünde, yirmi iki yaşında bir delikanlı atından yere atlayacak, secde edecek ve secdeden doğrularak, resmi kavuğunu çıkaracak , yerden aldığı toprağı başına atacak, İstanbul fethini nasip eden Allah’a şükredecek. Bu delikanlının adı artık “Fatih”tir, Sultan Mehmed değil.” (Mithat Cemal Kuntay)

Ben, henüz yavru sayılacak yaşlarımda, Ayasofya’daki bu Kadir gecelerini görmüştüm. Çocuk ruhum, o gecelerde, binlerce ve bir çocuk görüşü için, onbinlerce müslümanın ses, bir ruh, bir vücud gibi dalgalanışı karşısında derin heyecan duyar, sanki ruhum yanardı. Benim o yaşta gördüğüm Ayasofya kubbesi bugünkinden defalarca büyüktü. Bu kubbenin o gecelerdeki maneviyatını ise, sonraları, Edirne Selimiye Camii ‘nde ve bilhassa İstanbul’un Süleymaniye’sinde, bu sefer, daha milli bir gururla görmüştüm. (Nihad Sâmi Banarlı)

Biz, Ayasofya’nın cami olması ile bütün dünyaya şunu ilan etmişizdir: Kendisine hizmetle şereflendiğimiz değerlerimiz, diğer bütün değer sistemlerinin üstündedir. Camileşerek asli hüviyetini bulan bu mübarek yapı ezanı, tekbiri ve beş vakit eda edilen namazı ile adalet ve aşk ile yücelen bir hâkimiyetin sembolü olmuştur. O cami olarak durdukça üstünlük devam etmiş, düşme emareleri görüldüğünde onun da tadı kaçmaya başlamıştır. (Mehmet Lütfi Arslan)

Ayasofya, mimari gelenek anlamında “gerçek sahibi”ni Osmanlılarda buluyordu. Zira Anadolulu ilk mimarın (Aydınlı Antemios ve Miletli lsidoros’un) eseri olan Ayasofya, ne Doğuda, ne de Batıda bir challenge (meydan okuma) olarak kabul edilmiş, göklerde bir defa görülen ve sonrasında uzayın derinliklerine ağan bir kuyruklu yıldız gibi çocuksuz kalmıştır. Oysa bin yıldan fazla bir zaman sonra OsmanlıIann, daha önce adeta bir program dahilinde başlattıkları tek ve merkezi kubbeli mekan arayışları, Ayasofya’run meydan okuması karsısında tahrik olacak ve Edirne Selimiye Camiinde zirvesine ulaşacak mükemmel bir merkezi kubbeli cami formunu geliştirmeyi başaracaklardır. Böylece lbn Rüşdü Batıya vermiş olan Müslümanlar, karşılığında Ayasofya’yı almışlardır. (Mustafa Armağan)

Necip Fazıl Kısakürek’in Ayasofya İle İlgili Sözleri

Ayasofya açılmalıdır..

Türk’ün kapanış bahtıyla beraber açılmalıdır.

Yalnız manayı anlasak yalnız onu yerine getirebilsek.

Ayasofya’nın kapıları sabır taşı gibi çatlar kendi kendisine açılır.

Kendi öz evimizde ruh ve mukaddesat odamız Ayasofya budur!

Üstün hükümdar Başbuğ ve aksiyon adamı Fatih İstanbul’u fethedip onun kalbi Ayasofya’da namazını eda ettiği zaman taarruz kıskacının mihver çivisini ele geçirmişti.

Yalnız Fathi’tedir ki, kendi zaman ve mekanına göre dava hedefi muhteşem ve muazzam bir tamamlık içinde göze çarpıyor.

İşte bütün bunları sembolize eden remzlendiren de Doğu ve Batı dünyalarının kavşak noktası cihanın en güzel beldesi İstanbul ve onun kalbi Ayasofya.

Hilalin kanatlarıyla kendisine gök kubbe yolu açılan böylece 20. Asır dünyasına gerçek medeniyet ve ebediyet mimarisinin ne olduğu kendisi ile gösterilen Batı aklı ve Doğu ruhunu birleştirici eski Bizans eseri ve yeni tekbir yuvası tarihi kubbe.

Ayasofya ne taş ne çizgi ne renk ne hacim ne de bunların madde senfonisi sadece mana yalnız mana…

Ayasofya bir mananın zıt manaya taarruz ve onun zebun edişinin bütün dünyada eşi olmayan abidesidir.

Yeryüzünde çok kilise camiye ve nice cami kiliseye çevrilmiştir ama böylesi tarihi şartları bakımından tektir.

Fatih Sultan Mehmed bu hikmeti sezdi ve Ayasofya’yı İstanbul gibi misilsiz bir mahfazanın içinde güneş çapında bir pırlanta gibi zapt ve fethetti.

Ayasofya açılacak! Aziz bir kitap gibi açılacak!

8
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
3
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Ayasofya ile İlgili Güzel Anlamlı Sözler
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!