Yapay Zeka Nedir, Yapay Zeka Nasıl Çalışır?

Yapay Zeka Nedir, Nasıl Çalışır
Yapay Zeka Nedir, Nasıl Çalışır

Sayfa İçeriği; Yapay Zeka’ nın tarihi, Yapay Zeka nedir, nasıl çalışır ve hangi alanlarda kullanılıyor hakkında bilgiler yer almaktadır. Ayrıca yazı sonunda Yapay Zeka ile ilgili sözler bulunmaktadır. Teknoloji ve Yapay Zeka ile ilgili gelişmelerden haberdar olmak isterseniz sitemizin Teknoloji kategorisine göz atmayı unutmayın!

Yapay Zeka Nedir?

Yapay Zeka Nedir? (AI) Açılımı; Komutları yerine getirmek için insan zekâsını taklit eden ve topladıkları bilgilere göre yinelemeli olarak kendilerini iyileştirebilen sistemler veya makineler bütünüdür.

Yapay Zeka terimi ilk olarak 1956 yılında ortaya çıktı. Zamanla artan veri hacimleri, gelişmiş algoritmalar, bilgi işlem gücü ve depolama alanındaki gelişmeler neticesinde AI yani yapay zeka günümüzde en popüler konular arasına girmeyi başardı.

İlk başlarda yapay zeka, problem çözme ve sembolik yöntemler gibi alanlarda kullanılmaya başlandı. Yapay zeka ile ilgili araştırmalar ve geliştirmeler devam ederken 1960 yılına gelindiğinde ABD Savunma Bakanlığı yapay zeka çalışmalarına ilgi gösterdi ve temel insan mantığını taklit etmek için bilgisayarları eğitmeye başladı. İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), 1970 yılında sokak haritalama projelerini başlattı. 2003 yılına gelindiğinde ise yapay zeka konusunda yapılan çalışmalar büyük bir ivme kazanarak ilk olarak akıllı asistanlar üretilmeye başlandı.

Bu çalışmalar ve geliştirmeler insan yeteneklerini anlamak ve uygulanabilirliğini arttırmak için tasarlanabilen karar destek sistemleri ve akıllı arama sistemleri dahil olmak üzere, bugün bilgisayarlarda çok sıkça karşılaştığımız otomasyon sistemlerinin önünü açtı.

Yapay zeka hakkında yabancı birçok film çekildi, bu filmlerde yapay zeka dünyayı ele geçiren insan benzeri robotlar olarak tasvir edildi. Bu dünya genelinde yapay zeka hakkında olumlu olumsuz düşüncelerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Ancak teknolojik gelişmelerle birlikte büyük ivme yakalayan yapay zeka, hayatımızın her alanında bizlere büyük kolaylıklar sağlamaya devam ediyor.

yapay zekanın önemi ve tarihi
yapay zekanın önemi ve tarihi

Yapay Zeka Nasıl Çalışır?

AI, büyük miktarda veriyi hızlı, yinelemeli işleme ve akıllı algoritmalarla birleştirerek çalışır ve yazılımın verilerdeki desenlerden veya özelliklerden otomatik olarak öğrenmesine olanak tanır. AI, birçok teori, yöntem ve teknolojinin yanı sıra aşağıdaki ana alt alanları içeren geniş bir çalışma alanına sahiptir.

Makine öğrenimi,  analitik model oluşturmayı otomatikleştirir. Nereye bakılacağı veya neyin nasıl sonuçlandırılacağını açıkça programlanmadan verilerdeki gizli içgörüleri bulmak için sinir ağlarından, istatistiklerden, işlem araştırmasından ve fizikten yöntemler kullanır.

Bir sinir ağı, harici girişlere yanıt vererek bilgileri her birim arasında ileten, birbirine bağlı birimlerden (nöronlar gibi) oluşan bir tür makine öğrenmesidir. İşlem, bağlantıları bulmak ve tanımlanmamış verilerden anlam çıkarmak için verilerde birden çok geçiş gerektirir.

Derin öğrenme, çok sayıda işlem birimi katmanına sahip devasa sinir ağlarını kullanır, büyük miktarda verideki karmaşık kalıpları öğrenmek için hesaplama gücündeki gelişmelerden ve geliştirilmiş eğitim tekniklerinden yararlanır. Bu konuda ses ve görüntü tanıma uygulamaları buna birer örnektir.

Bilişsel bilgi işlem, makinelerle doğal, insan benzeri bir etkileşim için çabalayan bir AI alt alanıdır. Yapay zeka ve bilişsel bilgi işlem kullanarak, nihai hedef, bir makinenin görüntüleri ve konuşmayı yorumlama yeteneği aracılığıyla insan süreçlerini simüle etmesi ve ardından yanıt olarak tutarlı bir şekilde konuşmasıdır.

Bilgisayar görüşü, bir resim veya videoda ne olduğunu anlamak için görüntü tanıma ve derin öğrenmeye dayanır. Makineler görüntüleri işleyebildiklerinde, analiz edebildiklerinde ve anlayabildiklerinde, görüntüleri veya videoları gerçek zamanlı olarak yakalayabilir ve çevrelerini yorumlayabilir.

Doğal dil işleme (NLP), bilgisayarların konuşma dahil insan dilini analiz etme, anlama ve üretme yeteneğidir. NLP’nin bir sonraki aşaması, insanların görevleri yerine getirmek için normal, günlük dili kullanarak bilgisayarlarla iletişim kurmasını sağlayan doğal dil etkileşimidir.

Yapay Zeka Hangi Alanlarda Kullanılıyor?

Grafik işleme birimleri, yinelemeli işlem için gerekli olan yüksek işlem gücünü sağladıkları için yapay zekanın anahtarıdır. Sinir ağlarını eğitmek, büyük veri ve bilgi işlem gücü gerektirir.

Nesnelerin İnterneti, bağlı cihazlardan çoğu analiz edilmeden büyük miktarda veri üretir. Modelleri AI ile otomatikleştirmek, daha fazlasını kullanmamıza izin verecek.

Gelişmiş algoritmalar geliştirilmekte ve daha fazla veriyi daha hızlı ve birden çok düzeyde analiz etmek için yeni yöntemlerle birleştirilmektedir. Bu akıllı işleme, nadir olayları tanımlamak ve tahmin etmek, karmaşık sistemleri anlamak ve benzersiz senaryoları optimize etmek için çok önemlidir.

API’ler veya uygulama programlama arayüzleri, mevcut ürünlere ve yazılım paketlerine yapay zeka işlevselliği eklemeyi mümkün hale getiren taşınabilir kod paketleridir. Ev ve iş yeri güvenlik sistemlerine verileri tanımlayan, başlıklar ve başlıklar oluşturan veya verilerdeki ilginç kalıpları ve iç görüleri ortaya çıkaran soru-cevap yeteneklerine de görüntü tanıma yetenekleri ekleyebilirler.

Özetle, yapay zekanın amacı girdi üzerinde mantık yürütebilen ve çıktıyı açıklayabilen yazılım sağlamaktır. Her ne kadar çeşitli platformlarda ve filmlerde Yapay Zeka korkulacak bir şey gibi lanse edilse de ileriki günlerimizde hayatımıza ne kadar kolaylıklar sağladığını hep birlikte göreceğiz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Yapay Zeka Nedir, Yapay Zeka Nasıl Çalışır?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!