Sigarayı Bırakmanın En Etkili Yöntemleri

Sigarayı Bırakmanın En Etkili Yöntemleri
Sigarayı Bırakmanın En Etkili Yöntemleri

Sigara Nasıl Bırakılır? Azaltarak Sigara Nasıl Bırakılır? Ya da Sigarayı Bırakmanın En Etkili Yöntemlerini hepimiz merak ediyoruz değil mi? Bu sorunun cevabına geçmeden önce neden sigara içeriz? Neden sigara bağımlısı oluruz sorularına yanıt arayarak ilerleyelim.

Sigarayı Bırakmanın En Etkili Yöntemleri

Karar verin, kendinize saygılı olun ve kararınızda emin ve istikrarlı olun.

Başaracağınıza inanın. Sizin diğer insanlardan bir farkınız yok, sigara içmek ya da içmemek tamamen sizin elinizde.

Vazgeçtiğiniz hiçbir şey yok. Tam tersine kazanacağınız o kadar çok şey var ki! Yalnızca daha sağlıklı ve daha varlıklı olmakla kalmayacak iyi günlerde daha çok eğlenip kötü günlerde daha az sıkıntı duyacaksınız.

“Tek bir sigara” diye bir şey olmadığını anlayın artık. Sigara içmek bir keyfiyet değil bağımlılıktır ve zincirleme olarak devam eder. Sigara içememek yüzünden bunalıma düşerseniz kendinizi gereksiz yere cezalandırmış olursunuz.

Bağımlılıkla sigara içen veya içmeyen insanların içinde bulundukları ruhsal durumu birbirinden ayırın. Emin olun tiryakiler bağımlılık kazanmadan önceki zamana dönme şansını yakalayabilmiş olsalardı bu şansı hemen kullanmakta hiç vakit kaybetmezlerdi.

Son sigaranızı söndürdükten sonra yaklaşık üç hafta sigara özlemi çekebilirsiniz. Bu süre zarfında sigara içme ataklarını temiz hava alarak, doğaya çıkarak ya da spor yaparak geçirmeniz sizin için yararlı olacaktır.

Artık bu son sigara diyerek sigara bırakmayı denemeyin. Kendiliğinizden bırakmayı deneyin ve kendinizi şartlamayın. Kendinizde bir baskı oluşturmayın ve kendinizle mücadele etmeyi denemeyin. Ancak kararınızda ısrarcı olun.

Sigarayı bırakma aşamalarında yoga veya meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. Bu faaliyetler sizin işinizi kolaylaştıracaktır.

Sigara yerine asla başka bir şey kullanmayın. Şeker, nane şekeri ya da hap kullanmanız sizi bu süreçte daha da zor duruma sokacaktır. En önemlisi de evinizin veya iş yerinizin bir köşelerinde sigaralarınızı saklamayın.

Sigara yerine asla nargile içmeyi denemeyin, nargile sigaradan kat ve kat daha fazla zararlı olduğu gibi sizin sigara bırakma sürecinizde yaptığınız en büyük hatalardan birisi olacaktır.

Sigaradan kurtulduğunuzu keşfettiğiniz anı sigarayı bıraktıktan yaklaşık üç hafta sonra yaşarsınız. Bu süre zarfında sabır edin ve kendinize güvenin.

Sanki hiç sigara içmemişsiniz ya da sigara diye bir şey hiç yokmuş gibi düşünün bu düşünce size iyi gelecektir.

Sigarayı ilk bıraktığınız haftalarda baharatlı ve tatlı yiyeceklerden bir süre uzaklaşmanız tavsiye edilmektedir. Bol bol su tüketin.

Kendinizi çevre gönüllüsü ilan edin çevreyi kirletenleri uyarın. Hafta da en az bir kez çevre temizleme etkinliği yapın. Bu da sizin motivasyonunuzu en üst seviyede tutmanıza olanak sağlayacaktır.

Sigara bırakma deneyimini insanlarla paylaşın göreceksiniz herkes sizi takdirle karşılayacaktır. Hatta “keşke bende sizin gibi bırakabilsem” cümlesini sık sık duyacaksınız.

Evet aslında sigara bırakma aşamasının ilk basamağı olan “karar” çok önemli bir unsurdur. Bunu başardığınız takdirde bir daha sigara içmemeniz kaçınılmazdır. Bu yüzden kendinize inanın ve güvenin. Aldığınız kararda istikrarlı olmaya çalışın. Sizde sigarayı bırakabilirsiniz…

Neden Sigara İçeriz?

Sigaranın zararları o kadar çok ki saya saya bitirmek pek mümkün değil gibi. Her sene milyonlarca insan sigara yüzünden sağlık sorunları yaşamakta ve sigara yüzünden hayatını kaybediyor.

İnsan olarak sosyal zorunluluk, sosyal baskı gibi sebepler yüzünden sigaraya başlayabiliyoruz. Hatta birisine kızdığımızda ya da sinirlendiğimiz de kendimizi hemen o olumsuz havadan kurtarmak ve o anı unutmak adına bir şeylere başvurma gibi eğilimlerimiz olabiliyor. İşte bu eğilimlerden en çok tercih edilen ise sigara oluyor. Gergin anlarımızda içtiğimiz bir sigara bizi ileride daha da bağımlı hale getirebiliyor.

Sigara Bağımlısı Nasıl Olunur?

Sigara tütününün içinde bulunan renksiz bir bileşim olan nikotin maddesi bizi sigara bağımlısı yapan en önemli şeydir. Özellik olarak bağımlılık sağlayan nikotin, içtiğiniz tek sigarada bile sizin bağımlı hale getirmek için yeterli özelliklere sahiptir. Sigarayı çok içmemizin sebebi vücudun alıştığı nikotinin etkisine bağışıklık kazanması ve sonuç olarak giderek daha fazla nikotine gereksinim duymamızdır. Bu durumunda ileride vücudumuzda çeşitli hastalıkların oluşmasını tetikleyen en önemli unsur olarak karşımıza çıkarak bizleri zarar verdiğini görebiliyoruz.

Sigara içince neler olur?

Nefesiniz kötü kokar.

Dişleriniz istediğiniz gibi beyazlamaz

Diliniz doğru dürüst tat almaz.

Çocuğunuz sizi öperken yüzünü buruşturur.

Akciğer kanserine ve diğer bazı kanserlere eğiliminiz artar.

İnatçı öksürük, nefes darlığı, uyku problemleri ve çabuk yorulma görülür.

Cildinizde erken yaşlanma, erken kırışıklıklar ve kuruma ve pullanma başlar.

Amfizem, pnömoni, bronşit ve diğer solunum yolları enfeksiyonları ile akciğer rahatsızlıkları gelişebilir.

Sigaranın İçinde Ne var?

Boya sökücü etkili aseton

Öldürücü zehirler olan siyanür ve arsenik

Çakmak gazında bulunan bütan gazı

Roket yakıtlarında bulunan metanol

Akü yapımında kullanılan kadmiyum

Toksik bir madde olan naftalin

Kimya sanayinde ve temzilik maddelerinde kullanılan amonyak

Eroinden daha güçlü bir bağımlılık yapıcı etkiye sahip olan nikotin.

Böcek ilaçlamada kullanılan DDT

Kanserojen maddeler (aromatik hidrokarbonlar, aromatik aminleri aldehitler ve nitroz aminler)

Diğerleri: karbonil sülfid, benzen, toluen, karbondioksit, formaldehit, fenol, nitrojenoksit, formik asit…

Sigara Nasıl Bırakılır?

Sigarayı bırakmak kimine göre çok kolay kimine göre çok zor olabiliyor. Tabi bu durumda kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Sigarayı bırakmak için Psikologlar, sigara bıraktırma konusunda başvurulan adreslerin en başında geliyor elbette. Ama bu sigarayı kendi yöntemlerimizle bırakamayacağımız anlamına da gelmiyor. Kendi yöntemlerimizle de sigara tiryakiliğinden kurtulmak mümkün. Peki sigarayı bırakmanın en etkili yöntemleri nelerdir?

Sigarayı bıraktığınızda hiçbir şeyden vazgeçmek zorunda kalmayacağınız gibi kazanacağınız birçok şey vardır aslında.  Sağlık, para ve sosyal açıdan kazandığımız gibi ruhsal olarak da bir kazancımızın olduğu muhakkaktır. Sigarayı bıraktığımızda unutmamız gerekir ki öz güvenimizin ve cesaretimizin geri gelmesi ve sigara esirliğinden ve tiryakiliğinden kurtulmamız bizim için en güzel kazanımlardan olacağı aşikardır.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Sigarayı Bırakmanın En Etkili Yöntemleri

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!