Sakın Dolandırılmayın! İletişim Yoluyla Dolandırıcılık

İletişim Yolu ile Dolandırıcılık Nedir
İletişim Yolu ile Dolandırıcılık Nedir

Yazımızda İletişim Yolu ile Dolandırıcılık, İletişim Yolu ile Dolandırıcılık Yöntemleri, Dolandırılmamak için yapılması gerekenler, İletişim Yolu ile Dolandırıcılık Nedir ve tüm detaylar!

İletişim Yolu ile Dolandırıcılık Nedir?

İletişim kanallarını (Telefon-Bilgisayar) kullanarak insanların zaaflarından faydalanmak sureti ile kendilerini telefonda polis veya savcı olarak tanıttıktan sonra aradıkları şahıslardan para talep eden, talep ettikleri bu paraları banka yolu ile ya da bir çöp konteynırının yanına bıraktırarak haksız kazanç elde edilen, dolandırıcıların sık kullandığı yöntemlerden birisidir.

2000’li yıllarda ilk olarak kontör dolandırıcılığı şeklinde ortaya çıkan zamanla toplumun hassas konuları kullanılarak yaygınlaşan bir suç çeşidi. Dolandırıcıların bu yöntemle insanlardan elde ettikleri para miktarları ise hiç te azımsanacak ölçüde değil. Maalesef kamu spotları, uyarılar, bilgiseller bu dolandırıcılığın önüne geçememiş durumda. Vatandaşlarımıza fayda sağlamak amacı ile “İletişim Yoluyla Dolandırıcılık” olayını sizler için ele aldık.

Peki Yöntem Ne?

Dolandırıcıların birçok yöntemi olmasına rağmen en çok kullandıkları yöntem kendilerini telefonda polis veya savcı olarak tanıtmak. Ardışık aramalar sonucu ya da daha önceden yasal olmayan yollardan temin ettikleri kişisel bilgilerinizi kullanarak sizlere ulaşıyorlar. Özellikle sabah saatlerinde aramaları ise hiç te sıradan bir olay değil, insanların sabah mahmurluklarından faydalanmak için tercih ettikleri vakit sabah vakti. Sizlere ulaştıktan sonra ülke de büyük çaplı bir operasyon başlatıldığını ve kimlik bilgilerinizin terör örgütünün elinde olduğunu, sizin de soruşturmaya dahil edildiğinizi, ancak sizi araştırdıklarını ve sizin suçsuz olduğunuzu size yardımcı edeceklerini, sizin de onlara yardımcı olmanız gerektiğini söylüyorlar. Hatta bu şahıslar bölgenizde ki jandarma veya polis karakollarında görev yapan komutanların, amirlerin isimlerini internet ortamında bularak, sizlere devlet yetkilileri tarafından arandığınızın teminatını vermeye çalışıyorlar.

sakın dolandırılmayın! i̇letişim yoluyla dolandırıcılık 1

Daha sonra operasyonun çok gizli olduğu, bu bilgileri eşinize, çocuğunuza, arkadaşlarınıza bahsetmemeniz gerektiğini söyleyip özellikle sizden parayı alana kadar telefonu kapatmamanız gerektiğini söylüyorlar. Hemen ardından evinizde veya bankanızda paranız olup olmadığını, terör örgütü operasyonunun başarılı olabilmesi için paranızı verdikleri hesap numarasına ya da hemen adresinize gelecek olan sahte polislere vermeniz gerektiğini ifade ediyorlar. Siz bu duruma karşı çıkarsanız sizi savcı ile görüştüreceklerini söyleyerek korkutmaya çalışıyorlar.

Dikkat edin eğer sizden parayı alacakları hissettikleri an telefonu asla kapatmanıza izin vermiyorlar, sürekli telefonu açık tutmaya ve sizi oyalamaya çalışıyorlar. Hatta siz dolandırıcılarla telefonda konuşurken bir karakolun önünden geçerken içeriye girmeye çalıştığınızda size karakolda ki polislerinde işin içinde olduğunu sakın kimseye bu konudan haberdar etmemeniz gerektiğini yoksa operasyonu tehlikeye atacağınızı belirtiyorlar.

Parayı Nasıl Alıyorlar?

Banka veya PTT; Hangi banka da hesabınız varsa sizi o bankaya yönlendirip verdikleri hesap numaranıza paranızı transfer etmenizi sağlıyorlar.

Çöp Kutusu: Evinizde paranız varsa evinize en yakın bölgede bulunan çöp konteynırlarının yanı başına koydurup, bölge de hazır vaziyette bekleyen diğer dolandırıcılara koyduğunuz parayı aldırtıyorlar. Bunu tercih etmelerinin sebebi kamera olmayan çöp konteynırlarını tespit edip, buna göre pozisyon almaları.

Evinize Gelen Polisler: Eğer evinizde yüklü miktarda paranız varsa, sizi hiç zahmete sokmuyorlar, 10 dakika sonra ziliniz çalıyor. Karşınızda polis yelekleri ile iki kişi, ve siz galen telefonda konuşmaya devam ediyorsunuz, telefonda size kapınıza gelen polislere paralarınızı vermeniz gerektiğini söyledikten sonra tabi sizde işin çok ciddi olduğunu sanıp bugüne kadar kırk kanat biriktirdiğiniz paralarınızı kendi ellerinizle teslim ediyorsunuz.

i̇letişim yolu ile dolandırıcılık nasıl oluyor
i̇letişim yolu ile dolandırıcılık nasıl oluyor

BUNLARA DİKKAT!

Pekâlâ dolandırılmamak için nelere dikkat etmeliyiz, neler yapmalıyız. Aslında yapmamız gerekenler basit ama insanoğlu işte bazen boşluklarımızı yakalayıp bizi yanıltabiliyorlar. O Yüzden bu yazı bölümümüzü sonuna kadar okumanızı tavsiye ederiz.

-Polis veya Asker Asla Kimseden Para İSTEMEZ!

-Dolandırıcılar telefonda konuşurken arkadan gelen telsiz seslerine asla kanmayın. Telsiz sesine ulaşmak o kadar zor bir şey değil, bütün cep telefonları uygulamalarından telsiz seslerine ulaşmak mümkün olabiliyor.

-Kimlik bilgilerinizi internet ortamında veya resmi olmayan kurumlar dışında kullanmamaya özen gösterin

-Sizi de bir gün aradıklarında belki ekranınızda 155 çıkabilir ki bunu da özel yazılımlarla yapmaları mümkün, muhakkak en yakın polis karakoluna gidin ve sizi arayan numarayı şikâyet edin.

-Hipnoz olmamaya gayret edin, onlar sizi dolandırmaya çalışırken, siz onları yakalatabilirseniz eğer, ne mutlu. Ama bunu riske almamak için şu cümleyi duyar duymaz telefonu kapatın “Kimlik bilgileriniz ele geçirildi, Ergenekon ya da Fetö terör örgütleri ile bağlantınız tespit edildi vs., şu anda büyük operasyon yapıyoruz”

-Kapınıza gelen sivil yelekli polislere mutlaka kimliklerini ibraz etmelerini isteyin.  Kimliğin sahte olması göz bulundurularak 155 Polis İmdat Hattı aranarak bölgenizde o isimlerde polislerin çalışıp çalışmadığı hakkında bilgi almanız yeterli olacaktır.

PEKİ NELER YAPILMALI?

Ülkemizde binlerce vatandaşımız maalesef bu yöntemle dolandırılıyor, her ne kadar devlet yetkileri bu konunun üstünde durup gerekli uyarıları ve çalışmaları yapmalarına rağmen halen bu dolandırıcılığın önüne geçilmiş değil, peki vatandaşlar üzerinde tesir edecek uyarılar nasıl yapılmalı?

-Diyanet İşleri Başkanlığı bir Cuma namazlarında İletişim Yoluyla Dolandırıcılık konulu hutbe hazırlayıp, vatandaşlarımıza gerekli uyarıları yapabilir.

-Toplum nezdinde çok izlenen dizilerde kamu spotu olarak “Sakın Dolandırılmayın” temalı kamu spotları hazırlanabilir.

-Banka veya Ptt ATM’lerinden yüklü miktarda para çekildiği zaman ATM ekranına veya cep telefonunuza “Dolandırılıyor Olabilirsiniz” mesajları gelebilir.

-Adalet Bakanlığı bu konuda suçun işlenmesine caydırıcılık teşkil edecek kanunlar ya da kararlar çıkartabilir.

-Televizyonlarda açık oturum programlarında İletişim Yolu ile Dolandırıcılık konusu ele alınıp, bu konunun uzmanları tarafından vatandaşlar bilgilendirilebilir.

Bizler üstümüze düşen görevi yaptık, ülkemizde gerçekten görünmeyen ama büyük bir sorun haline gelen İletişim Yoluyla Dolandırıcılık konusu hiç te hafife alınacak bir konu değil. Bir yılda trilyonlarca para bu dolandırıcıların eline geçiyor. Dolandırıcılık basit suç kapsamında değerlendirildiği için yakalanan şahıslarda ceza evine girip bir ay sonra geri çıkıp, yine vatandaşlarımızı dolandırmaya devam ediyorlar. Çünkü bu suç basit suç kapsamında.

Dolandırıcılar öyle bir yöntemler kullanıyorlar ki ağlarına kimler düşmüyor ki profesöründen tutun da her meslek gurubundan insanları ağlarına düşürmekte gayet maharetliler. Eğer bizde yukarıda ki ya da devletin yapmış olduğu uyarılara kulak asarsak dolandırılma ihtimalimiz ortadan kalkar. Unutmayın Polis, Asker veya Savcı sizden asla ve asla para talep etmez…KANMAYIN, KANDIRILMAYIN, DOLANDIRILMAYIN…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Sakın Dolandırılmayın! İletişim Yoluyla Dolandırıcılık

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!