2022 Öğretim Görevlisi Maaşı Ne Kadar? haberimizde sizlere Öğretim Görevlilerinin yapılan en son zamlarla birlikte ne kadar maaş alacağı hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Araştırma Görevlileri ne kadar alıyor, 2022 Akademisyen maaşları ne kadar, 2022 Öğretim Görevlisi maaşları ne kadar vs. gibi detaylar bulacağınız sayfamızda aynı zamanda Araştırma Görevlisi ile Okutman Arasındaki Farklar Nelerdir, Öğretim Görevlisi kime denir, Öğretim Görevlisinde bulunması gereken özellikler nelerdir, nasıl Öğretim Görevlisi olunur hakkındaen güncel bilgileri bulabilirsiniz. İşte haberimizin detayları ve 2022 yılına ait Öğretim Görevlisi Maaş Bilgileri.
2022 Öğretim Görevlisi Maaşı Ne Kadar?
Bir öğretim görevlisinin aldığı maaşı kademe/derece, hizmet yılı ve unvana göre listeledik. Derece ve kademe yükseldikçe maaşlarda belirli miktarlarda artış olması normaldir.
Tüik tarafından toplanan verilere göre, memur maaşlarına, 2022 yılının ilk yarısına binaen yüzde 25,65 zam yapılacağı yönündeydi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısında yaptığı açıklamaya göre 2022 yılı memur zamlarının yüzde 30,5 olduğu açıklandı. Tüik tarafından belirlenen açıklamalar doğrultusunda, yeni yılda araştırma görevlilerinin maaşlarına yüzde 305 zam uygulanacağı haberi geldi. Bu zammın ardından araştırma görevlilerinin maaşı 8.231₺’den, 10.741₺’ye yükseldi. Yapılan zamla birlikte profesörlerin maaşı 13.936₺’den 18.186₺’ye yükseltildi. Yapılan yüzde 30.5 zamlarının ardından 7.846₺ olan öğretim görevlilerinin maaşı 10.262₺’ye yükseltildi. 2022 yılı itibarıyla akademik kadroda yer alan memurların maaşları belirlendi. Yüzlerce eğitim görevlilerinin merak ettiği haber, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısında açıklandı.
Öğretim Görevlisinin ünvanına, derecesine, kıdemine, girdiği ders sayısına, çalıştığı şehire, bulunduğu kadroya veya statüsüne göre maaşlar farklılık gösterebilir.
Öğretim Görevlisi Kime Denir?
Öğretim Görevlisi; Bir uzmanlık alanı dahilinde öğretim, araştırma ve idari görevleri üstlenmek üzere üniversiteler ve yükseköğretim kurumları tarafından istihdam edilen personeldir. Öğretim görevlisi olmak için bazı şartlar mevcuttur. Bu şartları yerine getiren kişi çeşitli bilim ve sözlü sınavlardan geçerek Araştırma Görevlisi olarak çalışmaya başlar. Öğretim görevlisi üniversite bünyesinde çalışırken bir yandan akademik çalışmalarını da sürdürür. Bir öğretim görevlisi ilgili uzmanlık alanında Yüksek Lisans ve Doktora gibi çalışmaları tamamladıktan sonra Profesör unvanı almaya hak kazanır.
Akademik Performansa Göre En Başarılı ÜniversitelerAraştırma Görevlisi ile Okutman Arasındaki Farklar Nelerdir?
Öğretim görevlisi, doktora derecesine sahip olma zorunluluğu olmayan ve özel uzmanlığı gerektiren konularda ders vermek üzere geçici veya devamlı olarak yükseköğretim kurumlarında görevlendirilen kişidir. Doktorasını tamamlamış olanlar ilgili uzmanlık alanında doçentlik sınavına başvurabilmektedir.
Okutman; üniversitelerin ortak zorunlu ders olarak belirlenen, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili, Yabancı Dil, Temel Bilgisayar Teknolojileri ile Beden Eğitimi ve Spor derslerinin öğretim ve planlamasından sorumludur.
Öğretim Görevlisinde Bulunması Gereken Özellikler
Uzmanlığa sahip olunan araştırma alanına yönelik tutkuya sahip olmak ve bu tutkuyu öğrencilere aktarma yeteneği göstermek,
Yayınlanan araştırmaları inceleme, akademik konferanslara ve seminerlere katılmaya istekli olmak,
Özgün fikir üretebilme ve araştırabilme kabiliyetine sahip olmak,
Mükemmel sözlü ve yazılı iletişim becerisi sergilemek,
Hem kendi araştırma hedefleri hem de bölümün amaçlarına ulaşmak için bağımsız olarak veya takımın bir parçası olarak çalışabilmek.
Öğretim Görevlisi Olmak İçin Hangi Aşamalardan Geçilir?
Öğretim görevlisi olmak için, lisans mezuniyetinin ardından Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) girme şartı bulunmaktadır. Sınavda başarı sağlanmasının ardından, görev alınmak istenen üniversite tarafından düzenlenen sözlü mülakata girmek gerekmektedir. Yapılan sınavlardan başarılı olmanız durumunda belirlenen kadroya atamanız yapılır.
Öğretim Görevlisi Alım Şartları 2022
YÖK’ün son hazırladığı göre Öğretim başına düşen öğrenci sayısı ülkemizde bulunan Devlet Üniversitelerinde 65, toplamda 58’dir. YÖK tarafından belirlenen öğretim elamanı alım süreci şu şekildedir;
Ön lisans düzeyin de eğitim yapılan birimlere başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az «tezli yüksek lisans mezunu olmak» veya «lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak» şartları aranmaktadır.
Öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadrolarına yapılacak atamalarda «ALES’ten en az70», Yüksek öğretim Kurulu tarafından kabul edilen «merkezi yabancı dil sınavından en az 50 puan» veya eşdeğerliği kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almış olmak şartı vardır.
Meslek yüksekokullarında ön değerlendirme aşamasında «ALESpuanının%70’i» ve «lisans mezuniyet notunun %30’u» dikkate alınarak müracaat eden adaylar arasından ilan edilen kadro sayısının on katına kadar aday, sınav jürisi tarafından en yüksek puandan başlayarak sıralanır.
Son değerlendirme aşamasında ise «ALES notunun %35’i», «lisans mezuniyet notunun %30’u» ve «giriş sınavı notunun %35’i» hesaplanarak ilan edilen kadro sayısı kadar aday, başarı sırasına göre belirlenir.
Değerlendirme puanı 65 puanın altında olanlar sınavlarda başarısız sayılır.
Öğretim Görevlisi Olmak İsteyenlere Tavsiyeler
Araştırma yapmayı sevmeli ve öğrenmeliler.
Kendilerini geliştirmeye açık olmalılar..
Ulusal ve uluslararası çalışma sahalarında bilgi sahibi olmalı.
Hem bireysel hem grup çalışmalarında uzman düzeyde etkinlik gösterebilmeli
İyi bir yabancı dil eğitimine sahip olmaları gerekir.
Bolca kitap okuyarak kültür, sanat ve bilim faaliyetlerine açık olmalıdır.