Komiser Olmanın Şartları, Komiser Nasıl Olunur

Yazımızda Komiser Nasıl Olunur, 2021 Komiser Olma Şartları Nelerdir, Komiser Maaşı Ne Kadar, Komiser Ne İş Yapar, POMEM ve PAEM Arasındaki Farklar Nelerdir? Sorularına Cevaplar Bulacaksınız. İşte Komiserlik Hakkında Tüm Detaylar Haberimizde!

Komiser Nasıl Olunur?
Komiser Nasıl Olunur?

Komiserlik rütbesi Emniyet Teşkilatı içerisinde yer alan rütbelerden bir tanesidir. Toplum nezdinde en fazla rağbet gören mesleklerden olan Polislik mesleği içerisinde de rütbe terfileri olur. Polis olmak isteyen ya da polislik mesleğini hali hazırda icra eden pek çok insan komiser rütbesini hak kazanarak yaptıkları görevde yükselmeyi hedeflemektedir. Komiser Nasıl Olunur, Komiser Olma Şartları Nelerdir 2023? sorularına yanıt bulacağınız yazımızı okumaya devam edin.

Polis Akademisinin 2015 yılı başlarında kapatılmasının ardından Polis Akademisindeki öğrenciler yerine Lisans Mezunu komiser yardımcısı adayı alımı yapılmaya başlanılmıştır. Polis amirleri eğitim merkezine alımlar 2 yol ile yapılmaktadır. Bunlar emniyet mensubu polis memurları arasından yapılan alım ile sivil yani emniyet mensubu olmayanlar arasından yapılan alımdır.

2023 Yılında Komiser Olmanın Şartları

Emniyet Teşkilatında Komiser rütbesi ile çalışmak için ilk önce komiser yardımcılığı rütbesinden başlamak gerekir. Meslek içinden komiserlik sınavlarına girmek isteyen komiser adaylarında sicil notunun temiz olması, haklarında hali hazırda yürütülmekte olan bir soruşturma veya dava olmaması, üniversite mezunu olma şartları aranır. Aranan şartları detaylı olarak yazı devamında listeledik. Bundan sonraki aşamada girdikleri sınavda başarı gösteren adaylar ilk önce komiserliğe hazırlanmak için 6 ay ya da 11 ay gibi meslek içi eğitime tabi olurlar. Burada eğitimi başarı ile tamamlayan memurlar Komiser Yardımcılığı rütbesiyle mezun olurlar. Ardından ataması yapılarak yeni görev yerlerinde vazifelerine başlarlar.

Bazı zamanlarda Emniyet Genel Müdürlüğü dışardan alım gerçekleştirmektedir. Dışardan alımlarda genellikle üniversite mezunlarını tercih eden Emniyet Teşkilatı bu şekilde rütbeli açığını zaman zaman kapatmayı hedefler. Üniversite mezunu her genç okuduğu bölüm fark etmeksizin komiserlik sınavına başvurabilir.

Komiser Olma Şartları Nelerdir?

1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

2) Lisans mezunu veya denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak,

3) KPSS’de Bakanlıkça belirlenecek puan türünden taban puan veya üzerinde puan almış olmak, Emniyet Teşkilatı personeli şehit veya vazife malulü eş veya çocukları için sınav için belirlenen taban puanın en az %90’ını almış olmak,

4) 18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde, düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak şartıyla, sınavın yapıldığı yılın 31 Aralık tarihi itibariyle erkek ve kadın adaylar için otuz yaşından gün almamış olmak,

5) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak,

6) Sağlık Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,

emniyet teşkilatı rütbeler
emniyet teşkilatı rütbeler

7) Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,

8) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisinin ve evli ise eşinin; kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak, affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,

9) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,

10) Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,

11) Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle polis eğitim kurumlarından çıkarılmış olmamak,

12) Terör örgütleri ile bu örgütlerin legal veya illegal uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş, katılmamış olmak,

13) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmamak,

14) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak. (2) PAEM’e başvuran adayların birinci fıkrada belirtilen şartlardan herhangi birini taşımadıkları anlaşılması halinde, sınav sonuçlarına bakılmaksızın adaylıkları, öğrenime başlamışlarsa öğrencilikleri sona erdirilir.

Öğretim Görevlisi Nasıl Olunur?

POMEM ve PAEM Arasındaki Farklar

  • Pomem’den mezun olan öğrenciler polis memuru olarak göreve başlarken Paemden mezun olan öğrenciler komiser yardımcısı olarak göreve başlarlar.
  • Pomem ve Paem eğitim süreleri farklıdır. Paem eğitim süresi daha uzundur. Pomem eğitim süresi şu anda en az 4 ay iken, paem eğitim süresi en az 11 aydır.
  • Pomem ve Paem alım sayısı farklıdır. Pomem alım sayısı her zaman daha fazladır. Pomem alımı yıllık 10 bin civarı olurken Paem alımı 2 bin civarıdır.
  • Pomem ve paem öğrencileri farklı okullarda okurlar. Paem okulu sadece Ankara da mevcuttur.
  • Pomem ve paemin kpss baraj puanları farklıdır. Paem baraj puanı daha yüksektir. POmem baraj puanı 60’a kadar düşebilirken paem baraj puanı 70 dir.

Komiser Ne İş Yapar?

Komiser Yardımcısı rütbesinde göreve başlayan Komiserler’ in ilk olarak boş olan veya boşalan kadrolara, rütbelerine uygun atama yapılır. Atandıkları ilin İl Emniyet Müdürü tarafından kesin görev yerleri belirlenir. Komiser Yardımcıları Karakol, Trafik, Çocuk Şube, Asayiş Şube, KOM, Terör ve İstihbarat gibi birimlerde çalışma fırsatı bulur. Çalıştıkları birimlerde Grup Amiri, Ekip Amiri, Tim Amiri, Büro Amiri, Karakol Amir Yardımcısı, Sınıflar Amiri Yardımcısı, Sınıf Komiseri, Öğretim Görevlisi, Pilot unvanları ile çalışırlar.

Komiser Yardımcıları görev yaptıkları birimin sorumlusu olarak, olayların takibini, memurların çalışma düzenlerini, herhangi bir olayda derhal üst amirlerine bilgi verme sorumluluğu, sorumlu olduğu il bölge ya da ilçenin asayiş ve düzenini sağlayacak uygulamalar yapma gibi çeşitli görevleri ifa ederler. Komiser Yardımcılığı rütbesinde bir fiil 6 yıl görev yapan kişiler Komiserlik sınavına tabi olurlar. Bu sınavdan başarılı sayılanlar polislik mesleğine Komiser rütbesi ile devam eder.

Komiser Maaşı Ne Kadar?

Komiser yardımcısı maaşı, 18.000 TL ile 21.000 TL arasında değişiyor. Burada yine farklı durumlara göre maaşların farklılık göstermesi durumu bulunuyor. Yani maaşlar görev yaptıkları ile ya da birime göre farklılık gösterebilir. Polislerin il bazında operasyon tazminatı değişmektedir. Buna göre doğu illerinde yüksek operasyon tazminatı alan polislere nazaran batı illerinde görev yapan polisler daha düşük operasyon tazminatı almaktadır. Yazımızı beğendiyseniz bizleri sosyal medya hesaplarından takip ederek en güncel haberlere ve bilgilere ulaşabilirsiniz.

6
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Komiser Olmanın Şartları, Komiser Nasıl Olunur

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!