Kanlıca Mantarının Faydaları Nelerdir

Kanlıca Mantarının Faydaları Nelerdir
Kanlıca Mantarının Faydaları Nelerdir

Ülkemizin çeşitli bölgelerinde yetişmekte olan Kanlıca Mantarının çok faydalı bir besin kaynağı olduğu biliniyor. Her yıl Eylül ve Ekim aylarında toplanan Kanlıca Mantarı koyu kırmızı renkte olup hoş bir tada sahiptir. Peki Kanlıca Mantarının Faydaları Nelerdir? Kanlıca Mantarı Nerede Yetişir? Kanlıca Mantarı Hangi Mevsimde Çıkar?

Kanlıca Mantarının Faydaları Nelerdir?

-Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

-Protein içeriği oldukça fazladır.

-Kanserin iyileşme sürecine yardımcı olur.

-Yaşlanmayı geciktirir anti-ageing etkisi yapar.

-Mide rahatsızlıkları ve romatizmal ağrılara iyi gelir.

-Yağ içermediğinden kolesterolü olanlar için iyidir.

-Demir açısından oldukça zengin olan çam mantarı kansızlığa iyi gelir.

-Özellikle çocuklar için zihinsel gelişim ve öğrenme durumlarına iyi gelir.

-Çok düşük kalorili olduğu için kilo sorunu olanlar rahatlıkla tüketebilir.

-Günümüzün stresli yaşamına yardımcı olarak zihinsel yorgunluğa iyi gelir.

-Cilt hastalıkları için mantarın suyu çok faydalıdır. Özellikle sivilcelere iyi gelir.

-İçindeki bol folik asit sayesinde kalp-damar hastalıklarının oluşmasını engeller.

-Vejetaryenlerin imdadına koşan bu aminoasit deposu besin; ağrılara da iyi gelir.

-Kalsiyum, fosfor, demir, B ve C vitaminleri bakımından oldukça zengindir.

-Mantarda bulunan bu vitamin ve minerallerin kaybolmaması için mantarların taze alınıp, bekletilmeden tüketilmesi gerekir.

-Çam mantarı sebze ve meyvelere oranla protein ve mineralce zengin olan mantarlar, vücut için gerekli olan tüm aminoasitleri içerir.

-Fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1 vitamini, B2 vitamini, Niasin ve C vitamini -bulunmaktadır.

Kanlıca Mantarının Nedir?

Lactarius salmonicolor, Kanlıca mantarı olarak da bilinir, Russulaceae ailesinden yenebilir bir mantar türüdür. Şapka büyüklüğü 5-15 cm kadar vardır. Mantar gençken ortası hafifçe çukurdur, kenarı içeri kıvrıktır, büyüdükçe ortası daha da çukurlaşarak hemen hemen huni şekline döner, rengi turuncudur, açık sarıdan erik sarısına kadar değişir.

Kanlıca Mantarı Nasıl Anlaşılır?

Genel görünüşle turuncu ve sarıdan ibaret halkalıdır. Çizildiği zaman havayla temas edince yeşil renkleme yoktur. Lameller başlangıçta kırmızımtırak sarı beyaz, daha sonra açık portakal rengi tonundadır. Sapa doğru kıvrımlı şekil alır, sap üzerinde birazcık devam eder. Sapı 3-6,5 cm boyunda 0,8-2,5 cm kalınlığında, silindir şeklindedir. Renk bakımından portakal sarısı, dip kısmında kırmızımtırak sarı beyaz, yukarı kısmında şarap kırmızısı turuncudur.

kanlıca mantarının faydaları nelerdir?

Sapın etli kısmı kırmızı-pembedir ve koparıldığında turuncu renkte bir sıvı çıkarır, sıvı hava ile temas edince kırmızılaşır. Gençken içi dolguludur, daha sonra şapkaya kadar olan alt kısımda boşlukludur. Etli kısmı kırmızımtırak sarı beyaz renkli, meyve kokulu ve yumuşak, sünger gibidir. Spor izi parlak kırmızımtırak sarı, tunç rengindedir. Çam meşçerelerinde ve çam ormanı açıklıklarında, çayırlıklarda, Avrupa’da yapraklı ağaç ormanlarında, ilkbahar ve sonbaharda yağmurlardan sonra görülür. Mantarın tadı acımsı fakat lezzetlidir.

Kanlıca Mantarının Bileşiminde fosfor, kalsiyum, demir, B1, C vitaminleri, protein, karbonhidrat ve çok az miktarda yağ bulunur. Mantarın başlıca sayılan faydaları arasında kansızlığa ve zihinsel yorgunluğa iyi gelmesi yer alır. Çok düşük kalorili olduğu için kilo sorunu olanların Kanlıca Mantarı tüketmesi tavsiye edilir. Kırmızı renkli şapkalı ve beyaz renkli şapkalı olmak üzere iki türü vardır. Bu türlerden kırmızı renkli şapkalı olan hem lezzet hem de faydası açısından ülkemizde daha çok tercih edilmektedir. Kanlıca Mantarı Nasıl Yapılır? Mantarları ateşte birkaç dakika tutmalı ve suyunu salmaya başladığı zaman çekilmelidir.

Çünkü suyunun besleyici değeri çok yüksektir. Yağda kızartmak ya da ızgara yapmak suretiyle de yenebilir. Anadolu’da genellikle özellikle Kastamonu yöresinde börek arasında ya da turşusu yapılarak tüketilir. Kırlarda kendiliğinden biten türünün 2-10 cm çapındaki şapkası kirli beyaz ve dış bükeydir. Şapkanın altı önceleri pembemsiyken yaşlandıkça esmerleşir. Kısa bir ayağı vardır ve ayağında da bir halka bulunur. Kalın eti pembeye çalan beyazdır. Peki Kanlıca Mantarının Faydaları Nelerdir?

Kanlıca Mantarı Nerede Yetişir?

Lactarius salmonicolor, Lactarius deliciosus, Lactarius deterrimus, Kanlıca Mantarlarına Türkiye’de genel olarak verilen isimdir.Kanlıca mantarı yanında çam mantarı ve Melki mantarı, çintar olarak da bilinirler. Ülkemizde Batı Karadeniz’de özellikle Bolu’da ve Kastamonu ilinde oldukça yaygındır.  Lezzetli ve ekonomik bakımdan gelir getiren bir mantardır. Bolu’nun merkez, Abant, Mudurnu, Mengen ve Gerede ilçelerinin önemli besin kaynakları arasındadır.

Gölgelik yerde yetişenler sarı-turuncu renkli olmasına karşın hafif güneş gören yerlerde yeşilimsi-morumsu renkte olabilir. Çam ağaçları olan yerlerde rengi daha koyu olur. Çam kanlıcası ismi verilir. Köknar ve kayın ağaç diplerinde yetişenler daha açık renkli olur. Sonbahar yağmurlarından sonra yetişir.

0
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Kanlıca Mantarının Faydaları Nelerdir

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!