Kadın Beyni Nasıl Çalışır, Özellikleri Nelerdir?

Kadın Beyni Nasıl Çalışır
Kadın Beyni Nasıl Çalışır

Sayfa İçeriği; Kadın Beyni Nasıl Çalışır, Kadın Beyninin Özellikleri Nelerdir, Kadın Beyni ile Erkek Beyni Arasındaki Fark Nelerdir, Kadın Beyninin Bilinmeyen Sırları ve detaylar haberimizde.

Kadın beyni nasıl çalışır?

Kadın beyni neden erkekler gibi düz mantık içinde seyretmiyor? Kadın ı bu kadar duygusal ve sezgileri güçlü yapan şeyler neler? Kadınları anlamanın güçlüğü tarih boyunca özellikle erkeklerin başlıca sorusu ve sorunu olmuştur. Kadın ı anlamanın zorluğu öyle birkaç beylik cümle ile geçiştirilebilecek bir mesele değil. Çünkü bunun ruhsal, fiziksel, kişisel ve toplumsal pek çok yönü var. Kadın beyni tam bir ayrıntılar yumağı.  İnsan olarak iki farklı cinsiyetin birbirinden zaman zaman bu denli farklılaşabilmesini, dünyayı duyuş, algılayış, seziş ve yaşayış gibi açılardan bambaşka tablolar içebilmesini neye borçluyuz? Öncelikle şu konuda anlaşalım; kadın beyni ile erkek beyni birbirinden hayli farklı çalışıyor ve bu bir problem değil, aksine bir zenginlik. Sonra da kadın beyni için merceklerimizi elimize alalım. Kadın beyni nasıl çalışıyor bakalım.

Kadınların beyninde oluşan bağlantı kurma şekillerinin erkeklerin beynindekinden farklı olduğu yapılan deneyler ile ortaya konulmuş durumda. Beyindeki sinirlerin birbiri ile sağ ve sol lobların bağıntıları kadınlarda erkeklerde olmayan bir şekilde dizilim halinde gözlenmiş. Bu durum kadınların genelinin hafıza, konuşma güdüsü ve sezgi konularında erkelere oranla daha başarılı olmasını sağlıyor. Kadınların karşılaştıkları durumlar üzerinde beyinlerindeki işleme süreci beyinlerinin her iki lobunun, yani sağ ve sol loblarının bir arada ve ikisini birbirine bağlayarak gerçekleştiği ortaya çıkarılmış. Bu da kadınlardaki çok yönlü düşünme, aynı anda birçok konuya odaklanabilme yüzdesinin erkelerden yüksek olmasını açıklıyor. Zira erkekler için aynı süreç beyinlerinin ön ve arka kısımlarını aktive ediyor.

İnsanlığın 3.5 milyar yılı aşkın bir geçmişi olduğu varsayılıyor. Bütün bu akıl almaz geçmiş içinde süzülüp gelen kadın ve erkek cinsiyetleri arasında sayısız benzerlik ve ayrılıklar oluşmuş. Bu benzerliklerin ve ayrılıkların sadece fiziksel nedenleri olduğu elbette düşünülemez. En az fiziksel ve cinsiyete bağlı özellikler kadar yaşam şartlarının, kültürün, inançların vb. etkileri de önemlidir. Fakat biz bu yazımızda kadın beyninin niteliklerini oluşturan fiziksel özelliklere eğilelim ve insanlığın bir medeniyetler silsilesi halindeki seyrinden kaynaklanan kadın olma hallerini başka bir yazımıza saklayalım.

Kadın Beyni Dengenin Merkezi!

Beynin sol lobu  “mantıksal düşünce”nin, sağ lobu ise “önsezi”lerin yuvasıdır. Ve kadınlar bu iki lobu erkeklere göre daha dengeli ve işbirliğine sokarak kullanabiliyor. Bu yetkinliğe Prof. Dr. Sinan Canan şöyle değiniyor: “Erkek beyni beta, kadın beyni son sürümdür.” Kadın beyni nasıl çalışıyor sorusunun cevabı daha dünyaya gelmeden başlayan bir süreç içinde cevaplanabilir. Kadınlar ile erkeklerin beyinlerindeki farklılaşma anne karnında başlayıp ergenlik döneminde artıyor. Öyle ki bütün embriyolar anne karnında gelişimlerine kadın cinsiyet yüklü olarak başıyor. Ancak hamileliğin 8. Haftasından sonra testosteron homonunun devreye girmesi ile erkek cinsiyetine bir evrilme gerçekleşebiliyor.

Erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonunun yoğunluğunun sol beynin gelişimini kadınlara göre zayıflatıyor. Fakat bu hormon erkeklere sayısız avantaj da sağlıyor tabii, testosteron sadece saldırganlık güdüsünü yükseltiyor, gibi bir bakış çok sığ olur. Kendini gösterme, cesaret, gözü karalık, girişimcilik, atılım gücü gibi pek çok özelliğin gelişmesini sağlıyor. Testosteron hormonu sadece erkeklere has değil, kadınlarda da erkeklere göre oldukça düşük düzeyde olsa da testosteron hormonu mevcut. Tıpkı erkeklerde de östrojen kadınlık hormonunun belli bir düzeyde bulunması gibi… Bu paylaşım erkekler ile kadınların bütünüyle ayrışmasının önüne geçiyor.

Kadın Beyninin Dikkat ve Hafızada Gücü

Hafıza, dikkat ve konsantrasyon kadın beyninin avantajlı olduğu diğer alanlar. Prof. Canan, erkeğin 2-3 defadan fazla tekrarlayan seslere duyarlılığının kaybolduğunu, kadının ise aynı sese 50 kere de tekrar etse aynı dikkat ve çabukluk içinde cevap verebildiğini gösteren nörofizyolojik deneyleri, kadınların bu konulardaki avantajlı durumunu açıklamak için izah ediyor. Yani erkeğin bir şeye duyarsızlaşması kadınlara göre kat be kat hızlı oluyor. Tersi bir mantık içinde söylersek kadınların duyarlılıkları, dikkatleri ve hazır bulunuş kapasiteleri erkeklerden onlarca kat daha yüksek.

Kadınların beyinlerindeki öğrenmeyi ve hatırlamayı sağlayan hipokampüs bölümü erkeklerin beynindekinden daha büyük. Bu da erkeğin bir olay karşısında genel hatlara odaklanırken kadının en ince ayrıntıları dahi hafızasına kaydetmesinin açıklaması oluyor. Kadınların bir gün içinde erkeklerden en az 3 kat daha fazla konuşması/konuşabilmesi/konuşmak istemesi de bu beyinlerindeki bu farktan ileri geliyor. Ayrıca araştırmalarda kadın beynindeki işitme ve dil yetilerinin bulunduğu bölgedeki hücre sayısı erkeklerden çok daha yüksek çıkıyor.

Kadın beyni, erkek beynine göre daha uzun süre kendini koruyabiliyor ve genç kalabiliyor. Araştırma ve deneyler erkek beyninin ise kadınlara göre daha erken ve hızlı küçüldüğünü gösteriyor. Daha pek çok özelliği ile kadın beyni bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Kadın beyni nasıl çalışıyor konusunda daha ayrıntılı bilgi edinmek isteyenlere bir kitap önerisinde bulunalım. Dr. Louann Brizendine’in “Kadın Beyni” kitabı sizi kadınları tanıma ve anlama konusunda yardımcı olabilir.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Kadın Beyni Nasıl Çalışır, Özellikleri Nelerdir?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!