Güneş Sistemimiz çok geniştir ve onun hakkında dünyanın her yerindeki bilim adamları tarafından keşfedilen çok sayıda şey vardır. Jüpiter önemli bir gezegendir ve son yıllarda çeşitli uzay ajansları tarafından onunla ilgili birçok önemli bilgi ve veri toplanmıştır. Jüpiter hakkında bilmeniz gereken gerçekler ile birlikte, bu gaz devi hakkında daha çok şey öğrenmeye ne dersiniz? İşte Jüpiter Hakkında İlginç Bilgiler…
Jüpiter Hakkında İlginç Bilgiler
Jüpiter’de bir yıl Dünya’da 12 yıla eşittir.
Jüpiter, dünyadan 318 kat daha ağırdır.
Jüpiter’de her sezon boyu yaklaşık üç yıldır.
Jüpiter esas olarak Hidrojen, Helyum ve diğer sıvı maddelerden oluşur.
Jüpiter, adını mitolojide Roma tanrılarının kralı olan Jüpiter’den almıştır.
Jüpiter, Güneş’ten aldığı ısının neredeyse dört katı olan daha fazla ısı yayar.
Jüpiter’in sıcaklığı eksi 128 derece ile eksi 13 derece Celsius arasında değişir.
Jüpiter, ayı ve Venüs’ten sonra geçleri gökyüzünde en parlak olan üçüncü gezegendir.
Jüpiter rüzgârlı bir gezegendir. Rüzgâr hızları 192 mil ile 400 mil / saat arasında değişir.
Jüpiter, Güneş’ii dışında, güneş sistemindeki en güçlü manyetik alana sahiptir olan gezegendir.
Jüpiter’in yüzeyinde görülen devasa kırmızı leke, dünyanın boyutundan daha büyük bir toz fırtınasıdır.
Jüpiter, güneş sistemindeki Güneş’ten en uzak beşinci gezegendir ve gezegenlerin içinde en büyük olanıdır.
Jüpiter’in kütlesi, Güneş’in kütlesinin binde biri ve diğer tüm gezegenlerin toplam kütlesinin iki buçuk katına eşittir.
Jüpiter’in uydularından biri olan Europa, güneş sistemimizin başka yerlerinde yaşam bulmanın en olası yerlerinden biridir.
Jüpiter, diğer çoğu gezegen gibi, iyi tanımlanmış katı bir nesne değildir. Esas olarak gaz halindeki maddeden oluşur.
Jüpiter’in manyetik alanı Güneş’e doğru 600.000 ila 2 milyon mile kadar uzanır. Bu muazzam manyetik alan, kutuplarında bazı muhteşem kutup ışıkları yaratır.
Jüpiter, saf kütlesi ve güçlü manyetik alanı nedeniyle diğer gök cisimlerini içine çekebilmesi nedeniyle “güneş sisteminin elektrik süpürgesi” olarak da adlandırılır.
Jüpiter, gökyüzündeki en büyük radyo emisyonu kaynağıdır. Radyo dalgaları Dünya’da bile alınır, ancak çoğunlukla insanlar için duyulabilir seviyenin altındadır.
Bilim adamları, Jüpiter’in bugün olduğundan 80 kat daha büyük olsaydı bir yıldız olabileceğine inanıyorlar.
Bir uzay aracı, katı bir yüzeyin olmaması nedeniyle potansiyel olarak Jüpiter’e inemez. Gezegen çoğunlukla etrafta dönen gazlar ve sıvılardan inşa edilmiştir.
Jüpiter’in atmosferi, kahverengi, sarı ve beyaz renkli bulutlarıyla da kaplıdır. Bu bulutlar gezegende şeritler halinde görünür ve Jüpiter’e çok estetik bir görünüm kazandırır.
Jüpiter, kuyruklu yıldızları ve asteroitleri ondan uzaklaştırarak dünyaya yardım eder. Aksi takdirde, bu kuyruklu yıldızlar ve asteroitler Dünya’ya çarparak potansiyel hasara neden olabilir.
Jüpiter, temas ettiği her şeyi kolaylıkla ateşe verebilir. Bu nedenle, gezegeni incelemeye gönderilen uzay aracı, gerekli gözlemleri yapmak için gezegene yaklaşmaları gerektiğinde her zaman yanma riski altındadır.
Jüpiter bugüne kadar uzaya gönderilen en az 8 uzay aracı tarafından incelenmiştir. NASA tarafından 1979 ile 2007 arasında gönderildiler. Bunlar Pioneer 10, Pioneer-Saturn, Voyager 1, Voyager 2, Ulysses, Galileo, Cassini ve New Horizons.
Jüpiter, güneş sistemindeki diğer herhangi bir gezegenden daha hızlı döner. Güneş etrafındaki dönüşünü tamamlamak 10 saat sürer. Bu, Jüpiter’de bir günün uzunluğunun, Dünya’daki 24 saate kıyasla yalnızca 10 saat olduğu anlamına gelir.
Ayrıca, bu dev gezegenin sahip olduğu gücün neredeyse tümünden sorumlu olan bir sıvı Hidrojen okyanusuna sahiptir. Gezegenin yüksek hızda dönmesi nedeniyle, gezegenin içindeki sıvı, çevresine gelen her şeyi çeker ve güçlü bir manyetik alan üretir.
Jüpiter’in ortalama sıcaklığı eksi 145 santigrat derecedir. Bununla birlikte, Jüpiter’in sıcaklığının Güneş’e olan uzaklığındaki değişiklik nedeniyle değil, yüzeyinin üzerindeki yüksekliğindeki değişiklik nedeniyle değiştiği, yani gezegenin çekirdeğine yakın bölgelerin daha sıcak olduğu burada dikkate değer bir gerçektir.