En Büyük 5 İletişim Hatası, Sakın Bunları Yapmayın!

featured

İletşimi ağları ile örülü bir çağda yaşıyoruz, üstelik insanların kendilerini ifade etmelerinin belki hiç olmadığı kadar rahat olduğu zamanlardayız. Bütün bu iletişim imkânlarına rağmen etrafınızdaki insanlar giderek azalıyorsa bu yazımızı dikkatle okuyun.

En Büyük 5 İletişim Hatası, Sakın Bunları Yapmayın!

Önce en temel haliyle şu soruyu cevaplayalım: İletişim Nedir; İletişim, kişiler arasında duygu, düşünce, bilgi, haber alışverişidir.  Duygu, düşünce, bilgi ve haberlerin akla gelebilecek her türlü yolla kişiden kişiye karşılıklı olarak aktarılmasıdır.

İletişim, dünyamızın en temel etkileşimi ve sonuçları itibari ile bizi derinden etkileyen bir faktördür. Ses ve konuşma, tüm duyuları aynı anda harekete geçirebilme gücüne sahiptir. İletişim, sayabileceğimiz bütün duyguları olumlu ve olumsuz etkileyebilme potansiyeline sahip tek aktivedir. Hayatımızın bir parçası olarak yaptığımız, söylediğimiz, söyleyemediğimiz, tüm davranışlar iletişimin bir parçasıdır.

İnsanoğlu anne karnına düştüğü andan itibaren anne ile iletişime muhattap olur. Hatta İslam kaynaklarında insanoğlunun yaratılmadan önce Allah ile arasında bir konuşmanın geçtiğini Allah’ın ruhlarımıza hitaben, “Ben sizin Rabbiniz değil miyim? Bizim de cevaben “Evet, sen bizim Rabbimizsin.” diyerek Allah ile bir iletişime muhattap olduğumuz belirtilir.  Yine Kur’anı Kerim’in ilk ayeti “Oku” olmuştur. O zamandan bu zamana dünyamız iletişim tekniklerini kullanarak çağlar atlamış,  bunun neticesinde uygarlıklar, milletler, uluslar meydana gelmiştir. 

Neden bazı insanlarla iletişim kuramayız? Neden iletişim konusunda kimilerimiz kendisini başarısız görür? İşte bunun altında yatan bazı sebepler vardır. Aslında bu sebepleri çoğumuz biliriz ama uygulamaya koyarken bir hayli zorlanırız.

İşte size şimdi bizi insanlarla iletişim sırasında zora sokan çok önemli 5 hatadan söz edeceğim. Siz siz olun sakın bu hataları yapmayın!

i̇letişim kurarken neler yapmamalıyız
i̇letişim kurarken neler yapmamalıyız
  • Kendinizden Çok Bahsetmeyin!

Her insan kendisinden bahsetmeyi sever; sahip olduğu özellikleri, yetenekleri, yapmış olduğu başarılı işleri, kazandığı sınavları, okuduğu bölümü, yaptığı işi veya iş yerindeki konumunu anlatır durur. Peki bunun altında yatan his nedir diye soracak olursak, cevabı beğenilmek ve takdir edilmek arzusu olur. Ancak bu durum günümüzde yapılan en büyük iletişim hatalarından birisidir. Karşı taraf sizin kendinizi anlatmanızdan hoşlanmayabilir, hatta sizin anlattıklarınızı itici bulur, sizi dinlemekten çok sıkılır, ancak bunu çoğu zaman size söyleyemez ya da size bu durumu hissettirmez. Yapılan bu iletişim hatası muhakkak karşı tarafta sizin açısınızdan negatif bir düşünceye sebep olur.

  • Kendinizi Savunmak Adına Karşı Tarafı Suçlamayın!

Kimse  kendinsinin haksız olduğunu kolay kolay kabul etmek istemez. Ben haklıyım, ben daha önceden söylemiştim, bak gördün mü nasıl haklı çıktım gibi sözleri hemen hemen hayatımızın her safhasında duyarız. Peki herkes sütten çıkmış ak kaşık mı? Elbette değil, hepimiz hata yapabiliriz, bu hatamızı kabul edip özür dilemeyi bilmeliyiz. Kim haklı kim haksız davasına girmeden bir olayın büyümesini engelleyebiliriz. Biz haklı olsa dahi karşı tarafı suçlama alışkanlığından vazgeçmeliyiz. Kendimizi savunmak adına kimseyle suçlayıcı ifadelerle iletişim kurmamalıyız.

  • Tanımadığınız Kimselerle Siyasî ve Dinî Konularda Tartışma Yapmayın!

Bazen hayatın olağan akışında kendimizi olmamız gerekenden daha rahat hissettiğimiv cz, ortamlarda buluruz. Eğer ortamdaki insanları yeterince tanımadan siyasî veya dinî konulara girerseniz, tartışırsanız telafisi mümkün olmayan iletişim hatalarına sebebiyet verebilirsiniz. Bazen insanlar siyaset hakkında, ya da dinî meselelerde olumlu olumsuz yorumlarla aşağılayıcı ve yerici konuşmalar yapabilirler. Bazen de bir memleket hakkında ya da bir meslek hakkında genelleyici ifadeler kullanabilirler. Böyle bir durum iletişimde ciddi sıkıntılara sebep olacağından  önce karşınızdakilerin görüşlerini anlamaya çalışmak sizin için iyi olacaktır.

  • Monolog Halinde Konuşmayın!

Evet evet çok konuşma hastalığından bahsediyorum, hani hepinizin o ara sıra maruz kaldığınız hastalıktan. Ne bileyim muhakkak karşılaşmışınızdır, bir yere misafirliğe gidersiniz, ya da bir ortama girersiniz. Orada bulunan insanların içinde öyle bir kimse vardır ki devamlı kendisinden bahseder, hayat hikayesini anlatır, mutlaka her konu hakkında bilgisi vardır, konuşur da konuşur. Bu durumdan açıkçası çok hoşnut olmayız. Bir daha da aynı kimseyle bir araya gelmemek için türlü bahaneler üretmek zorunda kalırız. Eğer bu durum sizde söz konusu ise muhakkak karşı tarafa da söz hakkı vermeyi ihmal etmemelisiniz çünkü iletişim olmayan yerde sağlıklı diyaloglar kuramayız.

en büyük 5 i̇letişim hatası, sakın bunları yapmayın!
en büyük 5 i̇letişim hatası, sakın bunları yapmayın!
  • İyi Bir Dinleyici Olun ve Empati Yapın!

Eğer birileri bize bir şeyler anlatıyorsa, yani iletişimin içideysek, kesinlikle uymanız gereken kurallar vardır. Bu kuralların en başında karşı tarafı alaya almadan, dikkatli bir şekilde dinlemek gelmektetir. Bir düşünün siz birisine bir şeyler anlatma gayreti içerisindesiniz, önemli bir meseleyi izah etmeye çalışıyorsunuz, fakat karşı taraf sizi dinlemek yerine sağa sola bakıyor, elindeki  telefonla oynuyor, alaycı tavırlar takınıp mimik hareketleri ile sizi sabote etmeye çalışıyor. Ne hissedersiniz? Pek de iyi şeyler hissetmeyeceğiniz muhakkak, o yüzden empati kurarak kendimize yapılmasını istemediğimiz şeyi başkalarına yapmamak için özen gösterelim.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
En Büyük 5 İletişim Hatası, Sakın Bunları Yapmayın!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!