Cuma Namazı Nasıl Kılınır

İslam dünyasında bazı önemli gün ve geceler vardır. Cuma günü de bu önemli günlerden birisidir. Cuma gününde tüm camilerde cuma namazı icra edilir. Peki cuma namazı nasıl kılınır, cuma namazının şartları nelerdir, cuma namazı kaç rekattır? İşte cuma namazı ile ilgili tüm detaylar...

Cuma Namazı Nasıl Kılınır
Cuma Namazı Nasıl Kılınır

Sayfamızda Cuma Namazı Nasıl Kılınır, Cuma Namazı Kaç Rekattır, Cuma Namazı Sünneti Nasıl Kılınır, Cuma Namazına Nasıl Niyet Edilir, Cuma Namazının Şartları Nelerdir? hakkında detaylar yer almaktadır. Cuma namazı 10 rekattır. 4 rekât ilk sünnet, 2 rekât farz ve 4 rekât son sünnet olarak kılınır, Son sünnetten sonra 4 rekât Zühri Ahir ve 2 rekât vaktin son sünneti ilave edilir.

Cuma Arapça bir isim olup, “toplanma, bir araya gelme, toplu dostluk” anlamlarına gelir. Nitekim Kuran-ı Kerimde yer alan Cuma Suresi 62/9-10 ayetlerinde Cuma Namazı ile ilgili “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında Allah’ı anmaya koşun ve alışverişi bırakın. Bilirseniz, bu sizin için çok hayırlıdır. Namaz kılındı mı artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lutfundan nasip arayın. Allah’ı da daima çok anın ki kurtuluşa eresiniz” şeklinde geçmektedir. Bu yüzden cuma günü Müslümanlar arasında mübarek gün yani kutsal bir gün olarak kabul edilir.

Müslümanlar cuma gününe büyük önem vermektedir. Bu sebeple cuma gününe hazırlık Perşembe gecesinden başlar. Genel vücut temizliği yapılır, gusül abdesti alınır, güzel elbiseler çıkartılır ve ütülenir ardından Yasin-i Şerif okunarak cumaya maddi manevi hazır hale gelinir. Cuma gününde öğle namazı saatinden 1 saat önce Cuma salası okunur. Müslümanlar bu çağrıyla namaza davet edilir. Müslümanlar bu davete icabet ederler.

Cuma günü ile ilgili Hz. Peygamber’den birçok hadis rivayet edilmektedir. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilir: “Güneşin doğduğu en hayırlı gün cumadır; Âdem o gün yaratılmış, o gün cennete girmiş ve o gün cennetten çıkmıştır. Kıyamet de cuma günü kopacaktır” (Müslim, “Cum‘a”, 18). Başka bir hadiste bugün de yapılan duaların kabul edileceği bir anın (icâbet saati) bulunduğu haber verilmektedir. Bir rivayete göre Hz. Peygamber “Ben icâbet saatinin, hangi an olduğunu biliyordum, fakat Kadir gecesi gibi, bu da bana unutturuldu” (Hâkim, I, 279) buyurmuştur. Peki Cuma Namazı Nasıl Kılınır? Cuma namazı hakkında merak edilen tüm detayları ve ayrıntılar…cuma namazı kaç rekattır

Cuma Namazı Nasıl Kılınır?

Cuma namazı için önce temiz bir yerde temiz bir su ile abdest alınır. Daha sonra camii içerisine girilir ve okunan hutbe dinlenir. Cuma günü öğle vaktinde ezan okunur (dış ezan). Ezan okunduktan sonra müezzin Camii içinde müezzin herkesin duyacağı sesle “Allahümme salli ala seyyidina Muhammedîn ve ala Ali Muhammed” diyerek salavat-ı şerife getirdikten sonra Cuma namazının ilk sünnetine niyet edilir. Böylelikle Cuma namazının ilk dört rekât sünneti tamamlanır. Ardından müezzin çeşitli duaların ardından camii içerisinde iç ezan okur.

Bu sırada imam hutbeye çıkar. Arkasından minberde imam, cemaate hutbe okur. Bu hutbeden sonra kamet getirilerek cuma namazının iki rek‘at farzı cemaat halinde kılınır ve imam Fatiha ve zamm-ı sureyi sesli olarak okur. Bundan sonra dört rek‘at sünnet kılınır. Bu dört rek‘at, cumanın son sünnetidir. Bu sünnete de “Niyet ettim Allah rızası için Cuma vaktinin son sünnetine diye” niyet edilir. Bu şekilde 10 rekât olan Cuma namazı tamamlanmış olur. Cuma namazının farzına ise “Niyet ettim Allah Rızası için Cuma namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir.

Cuma namazının son sünnetinden sonra kılınan, dört rekât sünnet namazı zühr-i ahir namazıdır. Burada zühr-i ahir namazı ile ilgili bir not düşmekte fayda olduğunu görüyoruz. Konu ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığının resmî web sitesinde bu namazla ilgili şöyle bir açıklama mevcuttur. “Zuhr-i âhir” son öğle namazı demektir. Bazı İslam bilginleri, bir yerleşim biriminde birden fazla yerde cuma namazı kılınmasının sahih olmayacağı ihtimaline binaen, o günkü öğle namazının ihtiyaten kılınmasını önermişlerdir.

Zuhr-i âhir adıyla dört rekât olarak kılınan bu namaz, cuma namazına dâhil değildir. Hz. Peygamberden (s.a.s.) ve ilk dönemlerden gelen rivayetler arasında bu isimle kılınmış bir namaz yoktur. Ancak bu namazı kılmak isteyenler için herhangi bir sakınca söz konusu değildir”. Ancak bazı kaynaklarda zühr-i ahir namazının ihtiyaten kılınması öngörülmüştür.  Zühr-i Ahir namazına “Niyet ettim Allah rızası için dört rekât Zuhri Âhir namazını kılmaya” diye niyet edilir.

Zühr-i ahir namazından sonra kılınan son iki rekât namaz ise vaktin son sünnetidir. Bu namaza da “niyet ettim Allah rızası için vaktin son sünnetini kılmaya” diye niyet edilir.

Cuma Namazı Nasıl Kılınır

Cuma Namazının Şartları Nelerdir?

Erkek olmak; Cuma namazı erkeklere farz olup kadınlara farz değildir. Bu konuda bütün fakihler görüş birliği etmiştir. Fakat kadınlar da camiye gelip cuma namazı kılsalar, bu namazları sahih (geçerli) olur ve artık o gün ayrıca öğle namazı kılmazlar.

Kör (âmâ) olmamak; Kör (âmâ) olan bir kimseye, kendisini camiye götürebilecek biri bulunsa bile, Ebû Hanîfe, Mâlikîler ve Şâfiîler’e göre, cuma namazı farz değildir.

Mazereti Olmamak; Namaza gitmeye mâni ve gitmemeyi mûbah kılan bir özrü bulunmamak, (Düşman korkusu, şiddetli yağmur, çamur gibi şeyler, yol ve hava durumu vb.)

Vücut sağlığı yerinde olmak; Cuma namazını kılmaya mâni herhangi bir sağlık problemi olmamak.

Öğle namazı vaktinde kılınması; Cuma namazı öğle vaktinde kılındığı için Cuma namazının öğle vaktinde icra edilmesi.

Hür olmak, esir veya hapsolmamak; Hür olmayan kimseler yani köle ve esirler, fakihlerin büyük çoğunluğuna göre, cuma namazı ile yükümlü değildir.

Mukim olmak, yolculukta olmamak; Fakihlerin büyük çoğunluğuna göre cuma namazının vâcip olması için, kişinin cuma namazı kılınan yerde ikamet ediyor olması gerekir. Bu bakımdan cuma namazı dinen yolcu sayılan (seferî) kimselere farz değildir.

Namazı emir veya vekilinin kıldırması; Hanefîler, cuma namazını devlet başkanı veya temsilcisinin ya da bunlar tarafından yetkili kılınan bir kişinin kıldırması gerektiğini ileri sürmüşlerdir. Hanefîler’in dışındaki diğer mezhepler cuma namazının geçerliliği için bu şartı aramazlar. Bir camide cuma namazı kıldırması için kendisine yetki verilen kimse, o camide cuma namazını kendisi kıldırabileceği gibi bir başkasına da kıldırtabilir.

Cemaatin huzurunda hutbe okunması; Hutbe, birilerine hitap etmek, bir şeyler söylemek demektir. Haftada bir gün bir mekânda toplanmış olan müminlerin başta dinî konular olmak üzere, onların hayatlarını kolaylaştıracak, ilişkilerini uyumlu hale getirecek her konuda aydınlatılması için hutbe bir vesile ve bir fırsattır. Hutbe esasen bu amacı gerçekleştirmek için düşünülmüştür; bu sebeple cemaatin bilip anladığı bir dille irad edilir. Bunların dışında İmamdan başka en az üç kişi bulunması, Cuma namazı kılınan yerin herkese açık olması. Sıhhatli olmak, namaza gidemeyecek kadar hasta olmamak. Cuma namazı kılınacak yerin şehir olması, (izin verilen köylerde de kılınabilir)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Cuma Namazı Nasıl Kılınır

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!