Cuma Namazı ile İlgili Bilgiler

Yazımızda Cuma Namazı ile İlgili Bilgiler, Cuma Namazı Hakkında Bilinmeyenler, Cuma Namazı ile İlgili Hakkında Bilgiler, Cuma Namazı Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevaplar Yer Almaktadır.

Cuma Namazı ile İlgili Bilgiler
Cuma Namazı ile İlgili Bilgiler

Sayfa İçeriği; Cuma Namazı ile İlgili Bilgiler, Cuma Namazı Hakkında Bilinmeyenler, Cuma Namazı ile İlgili Hakkında Bilgiler, Cuma Namazı Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevaplar. Sizlere bu yazımızda Cuma namazı hakkında sıkça sorulan ve merak edilen soruların cevaplarını hazırladık. İşte Cuma Namazı ile İlgili Bilgiler

Cuma Namazı ile İlgili Bilgiler

Cuma namazı farz-ı ayındır.

Sadece cuma namazında iki ezan bulunmaktadır.

Cuma günü hatibin minbere çıkmasından cuma namazı sona erinceye kadar nâfile namaz kılınmaz.

Bazı mazeretler, cuma namazına gitmemeyi mubah kılar ve böyle bir mazereti bulunan kişiye cuma namazı farz olmaz.

Kadınların cuma namazı kılması konusunda bir serbestlik vardır; müsait zaman ve zemin bulan kadınlar cuma namazı kılabilirler.

Resulullah efendimiz, ilk Cuma namazını Medine ile Kuba arasında (Ranona) vadisinde bulunan Mescid-i Cuma isimli camide kılmıştır.

Cuma namazını kılarken ikindi vaktinin girmesi durumunda namaz bozulur. Fakat öğle namazını kılarken ikindi vaktinin girmesiyle öğle namazı bozulmaz. Cuma Namazı Nasıl Kılınır.

Cuma namazı, cuma günü öğle namazının vaktinde cemaatle kılınan ve farz olan kısmı 2 rek‘at olan bir namazdır. Cuma namazı kılınınca ayrıca öğle namazı kılınmaz.

Cuma namazını kılmakla yükümlü olmayan yolcunun ve mazeret sahibi kimselerin, cuma günü cuma namazı kılınan bir yerde öğle namazını cemaatle kılmaları mekruhtur.

Cuma namazında, bayram namazlarında, cemaatle kılınan teravih namazında, teravihten sonra cemaatle kılınan vitir namazında da imam kıraati yüksek sesle yapar.

Hadis kitaplarında gerek cuma namazının fazileti gerekse kuvvetli bir farz olduğu ve bu namazı özürsüz olarak terketmenin büyük günah sayıldığı konusunda sahih hadisler bulunmaktadır.

Bâliğ (ergen) olmayan ancak âkil olan çocuk, yetkili merciin izniyle hutbe okuyabilir, fakat namazı yetişkin bir kimsenin kıldırması gerekir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 39; Şeyhîzâde, Mecme‘u’l-enhur, I, 254).

Diyanet’te yer alan bilgilere göre; Hz. Peygamber, ilk cuma namazını hicret esnasında Medine’ye yaklaşık bir saatlik mesafede bulunan Rânûnâ vadisinde kıldırmıştır. Doğal olarak ilk hutbeyi de burada irad etmiştir.

Hz. Peygamber’in cuma namazını ilk defa hicret esnasında, Medine yakınlarındaki Rânûnâ vadisinde Sâlim b. Avf kabilesini ziyaretleri sırasında oradaki namazgâhta kıldırmış olduğu bilginlerce kabul edilmektedir.

İşyeri ve apartman altındaki mescitlerde cuma namazı kılınabilir mi? Cevap: İşyeri ve apartman altındaki mescitlerde cuma namazı kılınabilir mi? Cevap: Girmek isteyen her Müslümana açık olmak ve dinen yetkili mercilerden izin alınmak kaydı ile işyeri ve apartmanların namaz için ayrılan bölümlerinde cuma namazı kılınabilir.

Cuma namazı en az kaç kişiyle kılınabilir? Cevap: Cuma namazının sahih olması için cemaatin şart olduğu konusunda bütün bilginler ittifak etmekle birlikte, gerekli görülen asgari sayının kaç olduğu hususunda farklı görüşler belirtmişlerdir. Cuma namazının kılınabilmesi için, İmam Ebû Hanîfe ve İmam Muhammed’e göre, imamın dışında en az üç, Ebû Yusuf’a göre ise, iki kişinin bulunması gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 58).

Cuma namazında hutbe okunurken cemaatin konuşmayıp dinlemesi, selam alıp vermemesi, nafile namaz kılmaması gerekir. Konu ile ilgili olarak Resûl-i Ekrem (s.a.s.), “cuma günü imam hutbe okurken arkadaşına (yalnızca) ‘dinle’ desen (bile yine) boş, lüzumsuz konuşmuş olursun.” (Buhârî, Cumua, 36) buyurarak hutbenin dinlenmesi hususundaki hassasiyetini dile getirmiştir. Hutbe okunurken camiye gelen kimse, ilk sünneti kılmayıp oturmalı ve hutbeyi dinlemelidir (Kâsânî, Bedâî’, I, 264; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 36; Alâüddîn, el-Hediyyetü’l-‘Alâiyye, s. 119).

Cezaevinde mahkûm olan şahsın cuma namazını kıldırması caiz midir? Cevap: Cezaevindeki mahkûmlar cuma namazı kılmakla mükellef değildir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 28-29). Cezaevi şartlarında cuma namazı kılma imkânı bulamayan kimseler, cuma namazı kılmadıkları için günahkâr olmazlar. Ancak öğle namazını kılmakla yükümlüdürler. Cuma namazı kılma imkânı bulmaları hâlinde, mahkûm olan bir şahsın cuma namazı kıldırması caizdir.

Cuma namazında hutbeye yetişemeyen kimsenin namazı geçerli midir? Cevap: Cuma namazında hutbe, namazın sahih olmasının şartlarından biridir. Hutbe okunmadan kılınan bir cuma namazı sahih değildir. Bu nedenle hutbe okunurken en az bir erkeğin hazır bulunması gerekir. Ancak cuma kılabilmek için hutbeye yetişmek ve dinlemek şart değildir. Buna göre, mazeretine binaen okunan hutbeye yetişemeyen veya hutbeyi duymayan kişinin kıldığı cuma namazı sahih olur. Hutbeyi dinlemeye yetişemeyen kimse, cuma namazının ikinci rekâtına bile yetişse, imam selam verdikten sonra ayağa kalkıp bir rekât daha kılarak cuma namazını tamamlar (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 63).

Sizlere “Cuma Namazı ile İlgili Bilgiler” içeriğimizde vatandaşlar tarafından en çok merak edilen soruların cevaplarını bilgi mahiyetinde sunduk. Bu yazıyı hazırlarken Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Başkanlığı Yüksek Kurulu’ nun web sitesinden faydalandık. Cuma Namazı ile İlgili Bilgiler içeriğimiz devamlı olarak güncellenmektedir

Kaynak:  Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Cuma Namazı ile İlgili Bilgiler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 Yorum

  1. detaylı bilgilendirme için teşekkür ederim

    Cevapla
  2. detaylı bir bilgilendirme olmuş fayda gördüm teşekkür ederim

    Cevapla
  3. 12 Aralık 2023, 21:39

    Detaylı bir içerik olmuş. Üstelik de akıcı. Teşekkürler

    Cevapla
Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!