Covid-19 Aşısı Orucu Bozar Mı?

Covid-19 Aşısı Orucu Bozar Mı? Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bokurt' dan Merakla Beklenen Açıklama Geldi. İşte Haberin Detayları...

Covid-19 Aşısı Orucu Bozar Mı?
Covid-19 Aşısı Orucu Bozar Mı?

Bu sene Ramazan’ın ilk günü 13 Nisan salı gününe denk geliyor. Ramazan ayında covid-19 aşısı olacak vatandaşlar aşının orucu bozup bozmadığını merak ediyor. Covid-19 Aşısı Orucu Bozar Mı? Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu konu ile ilgili açıklama yaptı. İşte Detaylar…

Covid-19 Aşısı Orucu Bozar Mı?

Aşı randevusu Ramazan ayına denk gelen vatandaşlar aşının orucu bozup bozmadığı konusunda araştırma yapıyor. Merak konusu olan aşının orucu bozup bozmadığı hakkında Diyanet Yetkilileri bu duruma açıklık getirerek herkesin merak ettiği sorunun cevabını açıkladı. Peki Koronavirüs aşısı orucu bozuyor mu?  Konu ile alakalı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt’ dan açıklama geldi.

Yapılan açıklama da “Hiçbir aşının içerisinde besleyici vitamin ve gıda içerikli bir madde bulunmadığını belirterek, aşının vücuda zerk edilmesi orucu bozmamaktadır fakat ihtiyatlı hareket etmek açısından iftar ve imsak saatlerinde olunabilir. “Denildi.

Bokurt; yaptığı açıklamanın devamında ise, Aşıların içeriğinde vücudu besleyici vitamin veya gıda içerikli bir içerikleri olmadığından orucu bozmadığını fakat bu konuda göz ardı edilmemesi gerekenin şüpheli şeylerden hep uzak durup şüphesizlere yönelmek olduğuna değinen Bozkurt, ramazan boyunca oruca engel olabilecek her şeyden uzak durulması gerektiğine işaret etti.

Gün içerisinde oruçluyken Covid-19 aşısını yaptırmak zorunda olanların ya da randevusu gün içerisine verilenlerin gönül rahatlığı ile aşısını yaptırabileceklerinkilerini anlatan Bozkurt; “Çünkü sağlığı korumak, sağlıklı kalabilmek ve bulaşı önlemek için bu önemli bir tedbirdir. Haliyle bundan uzak durmamak için aşı olmak zorundayız. Bu aşıyı olmak zorunda olan insanlara orucun engel olmadığını hatırlatmak isterim” şeklinde konuştu.

“Kefaret gerekmez”

COVID-19 aşısının orucu bozmaması nedeniyle kaza ve kefaretin gerekmediğini vurgulayan Bozkurt, “Koronavirüs aşısı dahil olmak üzere hiçbir aşının içerisinde besleyici vitamin ve gıda içerikli bir madde bulunmamaktadır. Böyle şeyin vücuda zerk edilmesi orucu bozmamaktadır fakat ihtiyatlı hareket etmek açısında iftar ve imsak arasında olunabilir. Ancak gün içinde olmak isteyenler varsa olabilir, oruca zarar vermeyecektir bu durum” değerlendirmesinde bulundu.

Peki İnsülin Orucu Bozar Mı?

İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar). Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.

Oruçlu iken Ağda Yapılabilir Mi?

Vücuttaki kılların hangi yolla olursa olsun alınması orucu bozmaz. Çünkü oruç, bir şey yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktan dolayı bozulur. Kıl almak veya aldırmak bunların kapsamında olmadığından orucu bozmaz. Burada şu husus da belirtilmelidir ki, kadının erkeğe karşı avret mahalli eller, ayaklar ve yüzü hariç tüm bedenidir. Kadının kadına karşı avret mahalli diz kapağı ile göbek arasıdır. Zaruret ve ihtiyaç olmadan bu yerlerin dışındaki bölgelerin başka kadınlara veya erkeklere gösterilmesi caiz değildir. Bu itibarla ağda veya lazerle epilasyon yaptırmak isteyen kişinin, erkek olsun kadın olsun yabancı bir kişiye avret mahallini açması helal olmadığı gibi, bu işlemi uygulayan kişinin de bu kısma bakması ve dokunması helal değildir (Merğînânî, el-Hidâye, VII, 187,194-195).

Cünüplü iken Tutulan Oruç Geçerli Midir?

Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372).

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Covid-19 Aşısı Orucu Bozar Mı?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!