Ceviz Fidanı Aşısı Nasıl Yapılır?

Ülkemizde Ceviz önemli bir tarım ürünüdür. Ceviz yetiştiriciliği ise bilgi ve deneyim isteyen bir iştir. Sizlere yazımızda ceviz yetiştiriciliği konusunda ve ceviz fidanı aşılama hakkında bazı bilgiler verdik.

Ceviz Fidanı Aşısı Nasıl Yapılır?
Ceviz Fidanı Aşısı Nasıl Yapılır?

Sayfamızda Ceviz Fidanı Aşısı Nasıl Yapılır? hakkında sizlere detaylı ve teknik olarak işinize yarayacak önemli bilgiler hazırladık. Ceviz fidanı aşısı işi bilen uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde zamanında ve doğru olarak yapılmayan aşılama faaliyeti fidanlarınızın ömrünün yitirilmesine veya verimsizliğe sebep olabilir.

Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir. Ülkemiz dünya ceviz üretiminde A.B.D. ve Çin’den sonra üçüncü sıradadır.

Ceviz Fidanı 4 Şekilde Aşılanır. Bunlar;

1.Yama Göz Aşısı,
2.Omega Aşısı,
3.Dilcikli Aşı,
4.Yarma Kalem Aşısıdır.


Cevizlerde kabuk aşısı diğer meyve ağaçlarından farklı olarak anaçlar patladıktan sonra yapılır. Buda Nisan ayının son haftası ile 10 Mayıs tarihleri arasıdır. Aşı kalemleri gözler uyanmadan mart ayı sonunda alınmalıdır. Öncelikle aşı kalemi alacağımız ağaçlarda herhangi bir hastalık ve zararlı bulunmamalıdır.


Göz aşılarının çoğu, anacın aktif büyüme halinde bulunduğu, kabuğun odundan kolayca ayrıldığı mevsimde yapılır. Göz aşıları uygulandığı dönemlere göre; a) İlkbahar Mart-Nisan aylarında (erken sürgün aşı dönemi). b) Mayıs sonu-Haziran başı (Haziran göz aşısı veya geç sürgün göz aşısı dönemi)


Aşılama, ağaç ve bitkilerdeki tomurcuklanma döneminden önce veya sonra yapılabilir. Çoğu aşılama kış ve erken ilkbahar döneminde yapılmaktadır. Bazı yaprak döken ağaçlar genellikle kış aylarında aşılanır.


1-YAMA GÖZ AŞISI NASIL YAPILIR?

Ceviz fidanı için Yama göz aşısına başlama zamanı, çöğürün kabuk verip vermediğinin kontrolü ile bilinir. Çöğürler aşıya gelmiş ise, aşıdan bir hafta önce sulanmalı, sulamadan 1-2 gün sonra da çöğürlerin yaprakları temizlenerek uç alınmalı ve 2-3 yaprak (soluk dalı) bırakılmalıdır. Aşıda en önemli husus; aşı kalemlerin günlük olarak kesilip kullanılmasıdır. Kullanılan aşı kalemleri ne kadar pişkin ve dolgun olursa, aşı tutma oranı da o derece yüksek olur. Aşı kalemlerinin uç kısmında oluşan gözlerden, zorunlu olmadıkça göz alınmamalıdır. Aşı, çift ağızlı özel aşı bıçağı ile yapılır. Aşı kalemi ile kullanılan çöğür, aynı yılın sürgünü olmalıdır. Aşı yapıldıktan üç hafta sonra aşılar kontrol edilmeli ve aşı bağı çözülmelidir.

2-OMEGA AŞISINASIL YAPILIR?

Omega kalem aşısında da önemli olan, yama göz aşısı uygulanan ve sonuç alınamayan 1-2 yaşlı çöğürlerin araziden sökülerek, aşılanması ve sıcaklık kontrolü yapılan kapalı bir alanda muhafaza edilmesidir.

3-DİLCİKLİ AŞISI NASIL YAPILIR?

Dilcikli aşısı çöğür ile kalemin yaşları farklı, fakat çapları birbirine eşit olması durumunda uygulanır. Özellikle yazın yapılan yama göz aşılarında, aşı tutmayan çöğürlere ikinci yılın ilkbaharında dilcikli aşı uygulanabilir. Kalem ve çöğürün aynı kalınlıkta olması gerekir.

4-YARMA KALEM AŞISI NASIL YAPILIR?

Yaz döneminde tutmayan bir yaşındaki çöğürlerle birlikte, 5 yaşındaki yabani ağaçlara dahi bu aşılar uygulanabilir. Çöğürlerle birlikte, 5 yaşındaki yabani ağaçlara dahi bu aşılar uygulanabilir. En önemli konu, ilkbahar döneminde yapılacak aşılarda yabanilerin (çöğür) tepesini aşıdan önce fidanın kalınlığına bağlı olarak, toprak seviyesinden 20-30 cm. yukarıdan kesilmesidir. Bu işlemden sonra özsuyun akıtılması için 7-10 gün beklenmeli ve sonra aşı yapılmalıdır.

göz aşısı ne zaman yapılır?
ceviz budama ne zaman yapılır?

Ceviz Nasıl Budanır?

Ceviz fazla oranda budama gerektirmeyen bir meyve türü olup, ilk fidanlar dikimde istenilen taç sistemini oluşturmak için sağlam 5-12 göz üzerinden budanırlar. İlk yılın kış budamasında doruk dal 180 cm. ’den kesilir. Ayrıca doruk dalın tepe kısmına yakın boyunlu gözler koparılır. Seçilen ilk ana dalın altındaki kuvvetli sürgünlerde uç alma yapılır. İleriki yıllarda verimi artırmak amacıyla taç içerisini sıklaştıran fazla kalınlaşmamış dallar dipten, taç yüzeyini oluşturan dallar ise 2- 3 yıllık dal seviyelerinden budanarak seyreltme yapılır. Yaklaşık ağaç başına verim 120-150 kg.’dır.

Ceviz Tohumu Zamanı Ne Zaman Ekilir?

Ceviz yetiştiriciliğinde aşı ile çoğaltmada anaç oluşturulacak kısım tohumdan yetiştirilir. Ceviz fidanı tohum dikimi her yılın mart ayında tamamlanır. Tohumlar temmuz aylarında çiçeklenerek aşılama yapılmaya hazır hale gelir.

Mayıs Ayı Tarım Takvimi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Ceviz Fidanı Aşısı Nasıl Yapılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!