Benli Sultan Kimdir? Kastamonu Evliyaları

Benli Sultan Kimdir?
Benli Sultan Kimdir Kısaca Hayatı

Bu yazımızda sizlere Kastamonu ili sınırları içerisinde yer alan Ilgaz dağlarının yüksek bir tepesinde türbesi bulunan ve vatandaşlar tarafından sık ziyaret edilen bir yer olan Benli Sultan ve Türbesi hakkında bilgiler bulacaksınız. İşte Kastamonu Evliyaları Benli Sultan Kimdir? Benli Sultan Asa Suyu…

Benli Sultan Kimdir?

Benli Sultan Anadolu’da 15. Asırda yaşadığı tahmin edilen irşat vazifesi yapan zattır. Kastamonu il merkezine 30 km uzaklıkta Ahlat köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Dergâhın içinde misafirhane, mutfak ve ibadethane bölümü yer alır. Benli Sultan’ın tekkeyi yapmadan önce belli bir süre ağaç kavuğunda inzivaya çekildiği bilinmektedir. Bu inziva sırasında vahşi hayvanlarla bağ kurup onların dilinden anlayan biri olmuştur. Dergâhın ağaç malzemelerini bir gecede geyiklerin taşıdığı rivayet edilmektedir. Bu sebeple halk arasında türbeye Geyikli Türbede denmektedir.

benli sultan kimdir?
benli sultan kimdir?

Türbe Ilgaz dağlarının yüksekçe bir tepesinde taş duvarlarla çevrili bir külliye şeklindedir. Külliye de misafir bölümü bulunmaktadır. Bu misafir bölümünün M.1512-1520 yıllarında Yavuz Sultan Selim Han döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Külliye daha önce bir yangın geçirmiş, Şeyh Sani ve Şeyh Nureddin Efendi tarafından bakım ve onarımı yapılmıştır. 1994 yılında ise Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından onarma çalışmaları yapılmıştır. Türbe ve çevresinde en kapsamlı restorasyon çalışması 2018-2020 yılları arasında yapılmıştır. Yeni restorasyon çalışmalarında türbe içinde ve etrafında çevre düzenlemesi ile birlikte hemen yakınına bir aşevi yapıldığı gözlemlenmiştir.

Türbede yedi sanduka bulunmaktadır. En büyük sanduka Benli Sultan’a aittir. Diğer sandukalar yakınlarına aittir. Benli Sultan denmesinin sebebi Şeyh Muhittin-Ebu Şame Benli Sultan denilmesi; yanağının birinde büyükçe bir ben bulunmasından ileri gelmektedir.

Benli Sultan’ın tam olarak hangi tarikata mensup olduğu bilinmemektedir. Ancak yaşadığı dönem itibari ile Nakşi, Halvet ve Bayrami olduğu yakın dönem kaynaklarında belirtilmiştir. Benli Sultan hakkında birçok rivayet ve hikâye anlatılmaktadır. Benli Sultan’ın Şeyh Şabani Veli Hazretlerinin kardeşlerinden biri olduğu tahmin edilmektedir.

İlahiyatçı ve aynı zamanda sosyolog olan Necati Kertiş, bir çalışmasında şunları kaydetmiştir. “Şakaik-i Numaniye’de bu zattan (Benli Sultan) bahsedilirken ‘Namus-u Ekber ve tâvus-u ahdar gibi mele-i alada (büyük ve ileri gelen meleklerin toplandığı yer) mekân bulur idi. Erbab-ı kulub ve ashab-ı mükâşefeden idi. Sırlara, hafızalara ve gözlere vâkıf idi.’ diye öv(ül)mektedir.” Kastamonu’nun bir diğer evliyası Ballıkzade Mahir Efendi, türbeyi ziyaretleri esnasında Benli Sultan hakkında şu şiiri söyler:

Benli Sultan Şiiri

Bu dergah-ı muallâ Kabe-i erbab-ı irfandır
Asa suyu ferevandır(fer u an) ona yok gerçi söz amma
Olanlar bende elbet mazhar-ı altaf-ı sûbhandır
Anı icra eden bu kutb-i alem Benli Sultandır”

Bu ali zirve-i İlgaz o Sultan-ı keremkân
Sakın etme tereddüt feyz-i imdadında ey zâir
Uluvv-i kadimi temsil eder gaye ki bir handır”
Büyük küçük âna halk-ı vilayet cümle kurbandır”

Benli Sultan Asa Suyu

Benli Sultan Türbesi’nin yaklaşık 50-60 metre hemen aşağısında bulunan büyük ağacın altından çıkan su, asa suyu olarak bilinmektedir. Halk arasında Asa Suyunun birçok hastalığa iyi geldiği tahmin edilmektedir. Romatizma, Egzama, Sedef Hastalığı ve çeşitli cilt hastalılarına iyi geldiği düşünülen asa suyu ile yıkanmak için bir hayırsever tarafından küçük, iki odalı hamam yaptırılmıştır. Birçok kişinin burada geçmeyen hastalıklarına şifa bulduğu rivayet edilir. Bu rivayetlerden biri şöyle nakledilir;

(Kadının birinin 5 kızı olmuştur ve kocası da kendisi de erkek çocuk istemektedirler. Bir gün kadın rüyasında Benli Sultan’ı görür. Evliya bir oğlunun olacağını müjdeler ve oğlu dünyaya geldikten sonra türbede kurban kesmesini söyler. Bu rüyanın üzerinden çok geçmeden kadın hamile olduğunu anlar. Doğan çocuk da müjdelendiği gibi, erkek olur. Çocuk doğduğu zaman ekonomik durumu pek iyi olmadığından ve o yıllarda da ulaşım zorluğundan dolayı kadın Benli Sultan’ın türbesine giderek kurban kesemez.

Bununla birlikte rüyasında söz verdiği kurbanı kendi köyünde keser. Aradan zaman geçip çocuk yedi yaşına gelince, romatizma rahatsızlığı görülür. Bu rahatsızlıktan dolayı da bir süre sonra yürüyemez hale gelir. Ne kadar doktora götürseler de çocukta iyileşme görülmez. Yine bir gün kadın Benli Sultan’ı rüyasında görür. Rüyada evliya kadına “Ben sana kurbanı benim türbemde kesmeni söylemiştim, sen kesmedin. Şimdi kurbanı alıp burada kes de çocuğun iyileşsin”, der. Bu rüya üzerine kurban alınıp, çocukla beraber öküz arabasına binilerek Benli Sultan’ın türbesine gidilir. Fakat yolda giderken kurban ellerinden kaçar. Kadın çaresizlik içindedir. Ağlayarak türbeye ulaştığında, kurbanın türbede olduğunu görür.

Hemen orada kurban olarak getirilen koç kesilir ve fakirlere dağıtılır. Çocuk da orada akan Asa Suyu ile yıkanır. Bu olayın kahramanı çocuk, çok sonraları, hikâyeyi şöyle tamamlar. “Çocuktum ama çok iyi hatırlıyorum. Çevredekiler suyun çok soğuk olduğunu zatürre olacağımı, annemin yıkamamasını söylediler. Annem Benli Sultan’a çok inandığı için, “bir şey olmaz”, diyerek beni yıkadı. O buz gibi dedikleri su, bana ateş gibi geliyordu. Değil üşümek ben o suda yanarak yıkandım. Bir süre sonra da zaten ne romatizma kaldı ne ağrılar. O günden sonra uygun olan zamanlarda, mümkünse yılda bir defa bu ziyarette Allah rızası için koç kesip dağıtmaya çalışırım.”)

1
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
1
sinirli
Sinirli
1
_a_rm_
Şaşırmış
1
harika
Harika
Benli Sultan Kimdir? Kastamonu Evliyaları

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!