Bebeklerde Diş Temizliği En Doğru Nasıl Yapılır?

Bebeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılır

Bebeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılır, Bebeklerde Diş Bakımı Ne Zaman Başlar, Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Yapılır, Diş Temizliğinde Dikkat Edilecekler, Bebeklerde Diş Fırçalama Nasıl, Ne Zaman Yapılır, Bebeklere Diş Fırçası Kullanımı, Bebeklerde Kaç Diş Olur, Bebeklerde Diş Çıkarma Zamanı, Bebeklerde Diş Macunu ve Fırça Kullanımı Nasıl Olmalı işte detaylar…

Bebeklerin ek gıda ile tanışması ve ilk dişlerinin çıkmaya başlaması ile diş bakımı gündeme gelir. Bebeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılır, Bebeklerde Diş Bakımı Ne Zaman Başlar, Bebeklerde Diş Fırçalama Nasıl, Ne Zaman Yapılır, Bebeklere Diş Fırçası Kullanımı, Bebeklerde Kaç Diş Olur, Bebeklerde Diş Çıkarma Zamanı soruları hakkında bilgilenmek gerekir. Her ebeveynin bebeklerde diş temizliği nasıl yapılır sorusu hakkında önceden araştırma yapması elzemdir. Bu yüzden sizlere bu konuyla ilgili ayrıntılı ve bilgilendirici bir içerik hazırladık. İşte bebeklerde diş temizliği nasıl yapılır sorusunun cevabı:

Bebeklerde Diş Temizliği Nasıl Yapılır?

Bebeklerde ilk dişler 6. Aydan itibaren çıkmaya başlar. Bu aynı zamanda ek gıdaya da geçiş dönemidir. Bu yüzden 6. Aydan itibaren diş temizliği de eş zamanlı olarak başlamalıdır. Tıpkı yetişkinler gibi onların da ağızlarında yemek artıkları kalır ve bunlar zamanla bakteri yapar. Ağızda koku ve çürüklerden kaçınmak için diş bakımına dikkat etmek gerekir.

Altıncı aydan itibaren ön kesici dişlerin çıktığını görürsünüz. Fakat bu ilk dişlerin çıkması üç-dört ay gecikebilir. Bu konuda telaş etmeyin. Önemli olan dişlerin ne zaman çıktığı değil, çıkana kadar geçen yoğun ağrılı, ateşli ve salyalı dönemi sağlıklı şekilde atlatabilmek. Bundan sonrası ise ebeveynlerin dikkatiyle kolayca halledilebilecek bir temizlik alışkanlığı kazandırma dönemi oluyor. Bebeklerin 30 aylık olana kadar altta ve üstte onar tane olmak üzere 20 dişi tamamlanır.

Bebekler için başlangıçta parmak fırçası ya da bizzat parmağınızla yapacağınız temizlik yeterli olacaktır. Parmağınızı temiz ve ince bir pamuk beze sarıp bebeğin dişlerini temizleyebilirsiniz. Bu bezi temiz bir suda az bir miktar karbonat eritip onunla ıslatarak yaparsanız biraz daha etkili olur. Bunda aşırı baskı yapmamanız ve düzenli olmanız önemli. Ayrıca içine parmağınızı sokarak kullanabileceğiniz silikon parmak fırçaları da oldukça pratik. Bebekler gece de beslendiği için dişlerinde anne sütünde ya da inek sütünde bulunan şeker kalıntıları olur.  Bu yüzden yatmadan önce ve sabah kalkınca mutlaka dişlerini temizleyin. Bunun dışında eğer kabul ederse sütün arkasından birkaç yudum su da içirebilirsiniz. Böylece dişleri bir nebze durulanmış olur.

Ayrıca pek çok hekim 1 yaştan sonra gece beslenmesini kesmeyi önerir. Bizce bu her çocuk için değişebilecek bir aralıktır ve bunu en iyi hissedecek olan da annedir. Biberon çürüğü ya da emzirme kaynaklı çürüklerden korunmak için uyku öncesi ve sonrası temizlik çok önemli. Yoksa küçük yaşta oluşan çürüklerin tedavisi çok zorlayıcı olabilir.

bebeklerde diş temizliği en doğru nasıl yapılır?
bebeklerde diş temizliği en doğru nasıl yapılır?

Bebeklerde Diş Bakımında Macun ve Fırça Kullanımı

Üç yaşına kadar hekimler macundan olabildiğince uzak durmayı öneriyor. Fakat diş yapısının pürüzlü olduğu bebeklerde ciddi lekelenmeler oluşabilir. Bu durumlarda da bebeklere özel üretilmiş diş macunlarını kullanmanız gerekiyor. Bebekler için üretilen macunlar florit içermiyor. Bu yüzden yutma durumunda bir tehlike olmuyor. Bebeklerin ve çocukların diş macununun tadı hoşlarına gittiği için onu tükürükle yutma durumları çok sık olur. Bu yüzden olabildiğince erken çocuğa tükürerek ağız temizlemeyi öğretmeye çalışın. Bir alışkanlığın çocukta oluşabilmesi için onun o alışkanlığı bebekliğinden itibaren ebeveynlerinden gözlemlemesi büyük önem taşır. Bu yüzden bebeğinizin sizi görebileceği şekilde, hatta onunla birlikte düzenli olarak dişlerinizi fırçalayın. Unutmayın çocuklar taklit ederek öğrenir. Çocuk on yaşına gelene kadar diş fırçalamasına refakat etmekte fayda vardır. Çocuk sıkıldığı için fırçalamayı kısa kesebilir, kimi dişlerini ihmal edebilir.

Bebek ya da çocuk günde iki kez dişlerinin temizlenmesi noktasında alışkanlık sahibi olmalıdır. Dişleri kuru bir fırça ile fırçalayın. Yani fırçayı öncesinde ıslatmayın. Bu yetişkinler için de geçerli bir kuraldır. Dişlerini fırçalarken bebeği-çocuğu sırtını bir yere yaslayarak sabitleyin ve onun sallantıyla rahatsız olmasını engelleyerek dişlerini fırçalayın. Böylece siz de daha rahat fırçalama yapabilirsiniz. Gün içinde de çocuğa veya bebeğe yerdirdiğiniz şeylerden sonra su vermeyi alışkanlık haline getirin. Çünkü dişlerde kalan yemek artıkları fırçalama vaktine kadar dişlere zarar verir.

Ayrıca demir desteği olarak kan yapıcı nitelikte verilen bazı damlaların da bebeklerde diş lekelerine yol açtığı biliniyor. Bunun için bu gibi etkileri açısından hekiminize danışın. Çünkü bu tür damlaların dişlerde çürük ve leke yapmayan türleri de var. Gerçi bunlar reçeteli olmadıklarından biraz daha pahalı, fakat bebeklerin hem vücut hem diş sağlığı için buna dikkat etmemiz gerekiyor. Bazen dişi yerinden çıkaran kazalar olabilir. Bu durum süt dişinde olursa yerine yenisi çıkması beklenir. Fakat kalıcı dişte böyle bir durum olursa en kısa sürede -nemli halde, sütün içinde olabilir- (iki saat içinde) dişçiye giderseniz dişin yerine geri yerleştirilmesi ihtimali vardır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
Bebeklerde Diş Temizliği En Doğru Nasıl Yapılır?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!