Arefe Günü Yapılacak İbadetler, Okunacak Dualar, Arefe gününün önemi ve faziletleri nedir? Arefe günü yapılacak ibadetler nelerdir? Arefe günü neler yapılır? Arefe günü namazı nasıl kılınır? Arefe okunacak dualar, zikirler ve sureler, Arefe günü kabir ziyaretinde okunacak dualar, Arefe günü kabir ziyaretinin önemi, Arefe gününün anlamı nedir? Arefe Günü Kabir Ziyaretinde Hangi Dua Okunur? İşte Arefe hakkında merak ettiğiniz her şey.
Arefe Günü Yapılacak İbadetler, Okunacak Dualar araştırılıyor. Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşlar, Arefe gününün hangi gün olduğunu merak ediyor. Arefe Günü Yapılacak İbadetler, Okunacak Dualar hakkında bilgilendirici içerik hazırladık. Ramazan Ayı boyunca ibadetlerini eksiksiz yapmaya çalışan Müslümanlar, İslam dininde önemli bir yere sahip olan Arefe gününde hangi ibadetlerin yapılacağını merak ediyor. İşte Arefe Nedir? Arefe Günü Yapılacak İbadetler, Okunacak Dualar sayfamızda.
AREFE NEDİR?
Arife, herhangi bir dinî bayramdan önceki gün. Arife günü aslen hicri kameri Zilhicce ayının 9. günüdür ve bugün Kurban Bayramı’ndan önceki, terviye gününden sonraki gündür. Ancak zamanla Ramazan Bayramı için de kullanılmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra herhangi bir şeyden önceki gün anlamında da kullanılır.
AREFE GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER
Peygamber Efendimiz bugün için “En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır” şeklinde bir Hadis söylemiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.
Tövbe Namazı Kılmak: İkindi namazını kıldıktan ve Arefe Duasına başlamadan önce göğün altında iki rekat namaz kılmalı ve Hak Teala’nın huzurunda günahlarını itiraf ederek ikrar etmelidir. Böylece Arafat sevabına nail olsun ve günahları bağışlansın.
Mahsus Namaz: Zeval vakti olduğunda göğün altına çıkmalı (yani açık alanda olmalı) öğlen ve ikindi namazlarını rüku ve secdesini güzel bir şekilde yaparak kılmalı. Namazları bittikten sonra iki rekât namaz kılmalı. Namazın birinci rekatında Fatiha Suresinden sonra ihlas suresini, ikinci rekatta Fatiha Suresinden sonra Kafirun Suresi okunmalıdır.
Bu namazın ardından 4 rekat namaz kılmalıdır. Namaz iki rekat iki rekat kılınmalıdır. Her rekatta Fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresini okumalıdır. Bu namaz Emire’l Mümin’in Hz. Ali’nin namazıdır.
AREFE GÜNÜ OKUNACAK DUALAR
Arefe günü ile ilgili bazı hadisler şöyledir; “Arefe günü Besmele ile bin İhlâs okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur.” (Ebu-ş şeyh) Bir hadis-i şerifte:
“Kim ihlas suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir.” buyrulmaktadır.
Hadis-i şeriflere göre; “İhlas suresini okumak kul hakkı hariç diğer bütün günahların affına vesiledir.” (Ebu-ş şeyh)
AREFE GÜNÜ KABİR ZİYARETİ NASIL YAPILIR?
Arefe günü kabir ziyaretinde okunacak dualar… Sünnete uygun ziyaret yapmak için abdest alınır. İki rekat namaz kılıp, sevabı meyyitin ruhuna gönderilir.
Kabristana gelince, yer müsait ise, kıbleyi arkada bırakıp, meyyitin yüzüne karşı oturup selam verilir. Ayak tarafında, ayakta durmak eftaldir. Kabre el, yüz sürülmez, öpülmez, mum yakılmaz, çaput bağlanmaz. Kabirde, Bekara suresinin başı ve sonu, Yasin-i şerif suresi,Tebareke,Tekâsür, ihlâs-ı şerif ve Fatiha veya bilinen sureler okunup meyyide hediye edilir.
Hadis-i şerifte buyuruldu ki, “Bir müminin kabrini ziyaret ederken, Allahümme innî es’elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselam en lâ tü’azzibe hâzelmeyyit derse, o meyyitin azâbı kıyâmete kadar ref’ olur(kaldırılır)”
Kabristana gelen bir kimse, ayakda, Esselâmü aleyküm, yâ Ehle dâr-il kavm-ilmü’minîn! İnnâ İnşâallahü an karîbin biküm lahikûn der. Sonra, Besmele ile onbir İhlâs ve bir Fatiha okur. Sonra, Allahümme rabbel- ecsâdilbâliyeh, vel-ızâmin nahire-tilletî harecet mineddünyâ ve hiye bike mü’minetün, edhıl aleyhâ revhan min indike ve selamen minnî, duasını okumalıdır.
Arefe Günü Kabir Ziyaretinde Okunacak Dualar
Ebu Katade’den (ra) rivayet edildiğine göre o, şöyle demiştir: Resulullah’a Arefe gününde tutulan orucun faziletinden soruldu. O da “Geçen sene ile gelecek senenin günahlarına kefâret olur.’” buyurdu. (M2747 Müslim, Sıyam, 197)
Yapılacak kabir ziyaretinde Bakara süresinin başı ve sonu, Yasin-i şerif süresi, Tebareke, Tekasür, İhlas-ı şerif ve Fatiha sureleri kabir ziyaretinde okunması tavsiye edilen sureler arasında yer alıyor.
İlk önce sünnete uygun şekilde kabir ziyaretinde bulunmak için abdest alınır. Kabir ziyaretine geldiğiniz zaman, yer müsait ise, kıbleyi arkaya gelecek biçimde, kaybetmiş olduğunuz vefat edenin yüzüne karşı oturup selam verilir. Ya da mezarlığa girer girmez “Selamaünaleyküm Ya Ehl-i Kubur” Türkçe Meali “Selam size ya Kabir ehli” şeklinde söyleyebiliriz.
Ayakta durmak veya vefat edenin ayakucu kısmında ayakta durmak genelde eftal sayılır. Kabir ziyaretinde genellikle Bakara süresinin başı veya sonu,Yasin-i şerif suresi,Tebareke,Tekasür, ihlas-ı şerif ve Fatiha ya da bilinen sureler okunup vefat eden kimsenin ruhuna hediye edilir.
Dua Şöyledir: Allah’ım bu kabir ziyaretinde okumuş olduğum sureleri ve duaları ilk başta Peygamber efendimizin mübarek, pak, ruhu şeriflerine hediye ettim. Yine okumuş olduğum surelerin faziletini, sevabını bu alemden ahiret alemine intikal etmiş olan kimsenin de ruhuna hediye eyledim. Sen kabul buyur Allah’ım. Amin.El-Fatiha.
Hadis-i şerifte şöyle buyuruyor ki, “Bir müminin kabrini ziyâret ederken, Allahümme innî es’elüke-bi-hurmet-i Muhammed aleyhisselâm en lâ tü’azzibe hâzelmeyyit derse, o meyyitin azâbı kıyâmete kadar ref’ olur(kaldırılır)”
Kabir ziyareti yapan bir kimse, ayakta, Esselâmü aleyküm, yâ Ehle dâr-il kavm-ilmü’minîn! İnnâ İnşâallahü an karîbin biküm lâhikûn der ise sonrasında ise, Besmele ile onbir İhlâs ve bir Fâtiha okur. Ardından, Allahümme rabbel-ecsâdilbâliyeh, vel-ızâmin nahire-tilletî harecet mineddünyâ ve hiye bike mü’minetün, edhıl aleyhâ revhan min indike ve selâmen minnî, duâsını okumalıdır.