1000 Yıl Kuzey Kutbunda Saklanacaklar

1000 Yıl Kuzey Kutbunda Saklanacaklar
1000 Yıl Kuzey Kutbunda Saklanacaklar

Github Nedir?

GitHub, sürüm kontrol sistemi olarak Git kullanan yazılım geliştirme projeleri için web tabanlı bir depolama servisidir. GitHub tüm açık kaynaklı projeler için ücretsizdir. Dünya da birçok yazılımcının kullandığı bu servis trendini gittikçe yükseltiyor. Hatta yurtdışında iş bulmaya çalışan yazılımcıların GitHub projelerine bakılıyor. Yazılımcılar dünyasında bir hayli önemli bir yer haline gelen GitHub herkes tarafından kullanılabilen bir açık kaynak kütüphanesi. GitHub, dünyanın açık kaynaklı yazılımlarının çoğunun geliştirildiği yerdir. Birçoğu gönüllü olan yaklaşık 40 milyon insan, projeleri iyileştiriyor, düzeltilmesi gereken hataları kaydediyor, güvenlik delikleri için tarama yapıyor ve değişiklikleri takip ediyor. Bunu herkesin kullanabileceği devasa, titizlikle kataloglanmış bir araç kütüphanesi olarak düşünün.

 

1000 Yıl Saklanacak Kodlar

GitHub’un CEO’su Nat Friedman bugün yaptığı GitHub Universe 2019 toplantısının son bölümünde yaptığı açıklama ile dikkatleri üstüne çekmeyi başardı. Nat Friedman modern uygarlığın gizli bir köşe taşı ve tüm insanlığın ortak mirası olarak kıyamet hazırlıkları kapsamında 1000 yıl saklanacak kodlar hakkında bazı detaylar verdi. Nat Friedman yaptığı açıklamanın devamında GitHub’ın genel vizyonları arasında gelecek nesiller için açık kaynaklı yazılımı korumanında olduğunun altını çizerek açık kaynak kodlarını korumanın öneminden bahsetti. Nat Friedman bahse konu kodların nerede ve ne şekilde saklanacağı konusunda da bilgiler vererek toplantıyı sürdürdü.

 

Peki Kodlar Nerede Saklanacak?

Github dünyanın açık kaynak kodlu yazılımlarının uzun vadeli korunmasını sağlamak için Long Now Vakfı, İnternet Arşivi, Yazılım Mirası Vakfı, Arctic Dünya Arşivi, Microsoft Research, Bodleian Kütüphanesi ve Stanford Kütüphaneleri ile de ortak protokol imzaladıklarını açıklayarak GitHub kodlarının saklanacağı yer konusunu araştırmak için Kuzey Kutbuna giden Nat Friedman kodların Svalbard’da soğuk hava depolarında saklanacağını belirtti.

Paha biçilemez kodlar Kuzey Kutbunda Norveç’de bulunan bir takımada olan Svalbard’da saklanacak. Peki neden Svalbard diyecek olursak Kuzey Buz Denizi içinde yer alan Svalbard (Spitzbergen) Adaları jeostratejik konumu, az sayıdaki insan nüfusu, doğası, kutup ayıları, bilimsel araştırma istasyonları, eski kömür ocakları ve hukuki statüsü ile ilgi çekmektedir. Aynı zamanda yeryüzündeki hidrokarbon rezervlerinin dörtte birinin Kuzey Kutbu’nda olduğu tahmin ediliyor. Anlaşılan o ki Svalbard adası son dönemlerde ülkelerin ve teknoloji devlerinin daha da çok ilgisini çekeceğe benziyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
harika
Harika
1000 Yıl Kuzey Kutbunda Saklanacaklar

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Web Gündemi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!